[EKSKLUZIVNO]: Imamo nov dokaz, da sta primera povezana? Dr. Michel Stephan je Janka Jamnika nameraval zastrupiti s cianidom, zato ga je slednji odpustil in izdal prepoved približevanja!

Datum:

Senat višjega sodišča je v sredo na javni seji razpravljal o pritožbi obrambe dr. Milka Noviča na sodbo prvostopenjskega sodišča, da je Novič kriv umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Potem, ko je sodnica poročevalka podala poročilo o vsebini sodbe, je obramba predstavila vsebino pritožbe in znova potrdila tisto, kar je javnosti znano že dolgo časa. Da dokazov za obsodbo na 25 let zapora namreč nikoli ni bilo, da pa je okrožna sodnica Špela Koleta vseeno sledila obtožnici, ki jo je spisala državna tožilka Blanka Žgajnar in je temeljila zgolj na indicih. Novembrsko razkritje, da je v priporu na Povšetovi tudi Libanonec dr. Michel Stephan, ki je naročil umor še enega uslužbenca Kemijskega inštituta, dr. Janeza Plavca, zgodbi daje nove razsežnosti, saj je obramba v četrtek sodni senat prepričala, da bi bila primera lahko povezana, zato je slednji dovolil, da se za zaprtimi vrati prebere tudi spise z zaslišanja prič iz tajne preiskave proti Stephanu.

Višje sodišče je tudi privolilo v javno obravnavo, ki se bo v petek dopoldne nadaljevala z zaslišanjem očeta pokojnega Janka Jamnika, Antona Jamnika. Kot je za televizijo Nova24TV namreč povedal eden od Novičevih odvetnikov, Žiga Podobnik, vse kaže, da bi primer Stephan lahko vodil do oprostitve njihovega klienta, ki je v priporu že skoraj tri leta.

Naj spomnimo. Obramba je že od začetka opozarjala (to so med drugim znova opozorili na seji višjega sodišča), da je prvostopenjsko sodišče napačno ocenilo, kakšen motiv za umor Jamnika naj bi imel Milko Novič. Nobena od prič namreč nikoli ni potrdila, da bi Novič komur koli grozil. Nemški forenziki pa so potrdili, da na Noviču najdenih delcev ni mogoče neposredno in nedvoumno povezati z delci, najdenimi v tulcu s kraja umora. Nacionalni forenzični laboratorij, ki je takrat delal analizo sledi streljanja, namreč za niti en GRS delec ni ugotovil obstoja vseh treh potrebnih osnovnih elementov. To pa so elementarna sestava, spekter, ki potrjuje analizo, in morfološka fotografija.

Zakaj je slovensko sodstvo potrebovala toliko časa, da je na laž postavilo forenzični laboratorij?
Novičev odvetnik Jože Hribernik je že dlje časa opozarjal, da laboratorij v času preiskave sploh ni bil akreditiran za tovrstne analize. A šele skoraj tri leta kasneje je sodnici poročevalki Stanki Živič uspelo poklicati v laboratorij in zadevo preveriti. Izkazalo se je, da je imela obramba prav – NFL je omenjeno akreditacijo pridobil šele julija letos, kar pomeni, da so bili ti dokazi ves čas neveljavni. In čeprav sta državni tožilki Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec vztrajali, da je sodba pravična, je na podlagi na novo ugotovljenih dejstev senat višjega sodišča sklenil, da opravi tudi glavno obravnavo, ki se je ob privolitvi vseh strank v postopku začela že v sredo popoldne.

Čeprav odvetniki o vsebini spisov zaradi tajnosti preiskave v zadevi Michel Stephan včeraj niso želela govoriti, pa smo iz dobro preverjenih virov s Kemijskega inštituta izvedeli, da je dr. Michel Stephan pred leti poskušal zastrupiti Janka Jamnika. V kleti inštituta so namreč našli zaloge cianida, zaradi česar se je Jamnik zbal za svoje življenje in Libanonca odpustil ter mu izdal prepoved približevanja. Zanimiva je tudi nova informacija, da je Stephanu alibi leta 2014, ko je bil dr. Janko Jamnik umorjen, pravzaprav zagotovila ena izmed njegovih sodelavk, ki pa je pred nekaj tedni, po prijetju Libanonca, inštitut morala zapustiti. Kemijski inštitut ji namreč ni podaljšal pogodbe.

Foto: Nova24TV. Bo Milko Novič doma že za božične praznike? Več bo jasno v petek, po zaslišanju očeta Janka Jamnika.

Kaj bo na sodišču povedal oče umorjenega, Anton Jamnik?
Obramba torej želi, da se v primer Milka Noviča vključi tudi primer Michela Stephana. Višje tožilstvo bo o tem odločalo v petek. Takrat bo na predlog obrambe najprej zaslišalo novo pričo, očeta Janka Jamnika. Slednji že dlje časa želi pričati v korist Noviča, medtem ko je mama pokojnega napovedala obisk v priporu na Povšetovi. Jože Hribernik je sicer predlagal tudi zaslišanje Jožeta Kobeta s Kemijskega inštituta, ki so ga v preiskavi načrtovanja umora zaslišali v ponedeljek, in nekdanjega direktorja inštituta Stanislava Pejovnika. Sodišče se je odločilo, da bo zaenkrat zaslišalo zgolj Antona Jamnika, potem pa se bo na podlagi novih dokaznih dejstev odločalo naprej, ali naj na pričanje pokliče še koga. Obramba sicer upa, da se to ne bo zgodilo in da bo Novič že v petek svoboden človek ter da bo lahko bližajoče se božične praznike preživel v krogu družine.

Iz naših virov smo sicer še izvedeli, da je že nekaj časa na prostosti tudi Gregor Vidmar, nekdanji uslužbenec Kemijskega inštituta, ki so ga pravzaprav prvega povezovali z umorom dr. Jamnika. O Vidmarju so namreč slovenski mediji zgolj deset dni pred umorom na parkirišču pred lokalom Via Bona poročali, da so na njegovem domu in njegovem posestvu našli dokaze, da je izdeloval eksploziv. To je očitno sumil tudi Jamnik, saj ga je prav on naznanil policiji.

Foto: Nova24TV. Michelle Laura Kling.

Mednarodna opazovalka za človekove pravice je v Ljubljani in bo budno spremljala verjetno petkovo sodbo
Pričakovati je, da bo višje sodišče sodbo Špele Koleta najmanj razveljavilo in primer vrnilo v prvostopenjsko obravnavo. Ker je v priporu že več kot dovoljeni dve leti in pol, bi to pomenilo, da bi se Milko Novič znova branil s prostosti. Poleg potrditve sodbe Špele Koleta (kar pa glede na nove dokaze ni ravno realen scenarij) bi lahko višje sodišče Noviča celo oprostilo, kar bi se moralo zgoditi tudi po mnenju mednarodne opazovalke za človekove pravice Michelle Laure Kling.

“Zadevo spremljam podrobno že zadnje leto in pol. Lahko rečem, da cel dosje spominja na lov na čarovnice. Skrbi me, ker Slovenija v svetu postaja znana po tem, da sodišča sodijo skrajno nenavadno in da pravna država ne velja. Upam, da se bo v zadevi Novič dobro razpletlo, sicer bom morala na krivico, ki se mu dogaja, opozoriti vse večje pristojne organe v Evropi,” je za Novo24TV povedala Klingova, ki je o zadevi Novič pred časom že poročala Združenim narodom.

Na Nova24TV bomo podrobno spremljali tudi nadaljevanje petkove glavne obravnave.

Luka Svetina

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...