Minister Hojs napovedal zaostritev azilnih postopkov za ilegalne migrante

Datum:

Tega ne bomo več dopuščali,” je na slovesnosti ob dnevu fakultete za varnostne vede povedal Aleš Hojs, po tem, ko je opozoril na številne zlorabe azilnih postopkov in postopkov zaposlovanja tujcev v Sloveniji. “Tistim, ki izkoriščajo zakonodajo je treba dati signal, da se to ne bo več dopuščalo,” je še dodal in napovedal zaostritev omenjenih postopkov.

                   

Notranji minister Aleš Hojs se je danes udeležil slovesnosti ob dnevu Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Nagovoril je udeležence slovesnosti in se v nagovoru dotaknil še trenutnih razmer v Sloveniji zaradi koronavirusa. Izpostavil je tudi ključne naloge svojega mandata, med katere sodi sprememba zakonodaje.

Hojs je opozoril, da prihaja do številnih zlorab azilnih postopkov. “Letos smo imeli skoraj 3000 prosilcev za mednarodno zaščito, velika večina jih izgine. Torej v državo vstopijo nezakonito, v trenutku, ko ugotovijo, da jih bomo skladno s predpisi vrnili, se odločijo za prošnjo za azil. V azilnem domu jim omejitev gibanja ni izrečena in 70 odstotkov teh ljudi izgine. Gre za eklatantno in močno izraženo zlorabo azilnih postopkov,” je opomnil.

Boj proti covidu bo odvisen od vsakega posameznika
Minister je glede covida-19 povedal, da je pandemija pokazala, za kako resen svetovni zdravstveni problem gre. Slovenija se je sicer spomladi z ukrepi izjemno izkazala, bomo pa morali kot država ponovno ukrepati, je še opomnil. Po njegovih besedah, bo pristop tokrat drugačen: “V veliko večji meri bo ta boj odvisen od vsakega posameznika, tako da se bo obnašal, kot je predpisano, da se bo zavedal, da je sam odgovoren zase, za svoje družinske člane, sosede,” je zatrdil. Tokrat bo država, kot inštitut vzvoda moči, manj posegala v medsebojna razmerja, je še povedal.

(Foto: Twitter)

Stvari je v naši družbi je treba zaostriti in urediti
Sicer pa ministrova prednostna naloga ostaja nacionalna varnost. Med ključne naloge svojega mandata je zato izpostavil spremembo zakonodaje, in sicer tako, da bi ta v večji meri regulirala azilno politiko oz. možnost vstopa tujcev. Podobno stanje je tudi pri zaposlovanju ali združevanju družin tujcev, ki delajo v Sloveniji, je dejal Hojs. Ljudje se prijavijo kot delavci v Sloveniji, čez leto združujejo družino, zato da so upravičeni do socialnih prejemkov, nato pa se ne pojavijo več, prav tako izgine sled za njihovimi družinami. “Stvari je v naši družbi treba zaostriti in urediti. Tem, ki izkoriščajo našo zakonodajo, je treba dati jasen signal, da tega ne bomo več dopuščali,” je poudaril minister. Iz ministrstva za notranje zadeve so še sporočili, da sta v zaključni fazi medresorskega usklajevanja tako novela zakona o tujcih kot zakon o mednarodni zaščiti. Do konca leta pa bodo na ministrstvu skušali preoblikovati še zakonodajo s področja policije.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...