Minister Hojs prejel prva poročila o preiskavah najbolj odmevnih primerov!

Datum:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z današnjim dnem pričakuje prvo poročilo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Andreja Juriča iz naslova revizije, ki jo je zahteval v nekaterih najbolj odmevnih primerih na Nacionalnem preiskovalnem uradu, a zaenkrat še ne more podati nobenih vsebinskih ugotovitev. Poročila pa naj bi bila po potrebi periodična. 

Notranji minister Aleš Hojs je odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji, poroča STA.

Na ministrstvu so pojasnili, da se je minister Hojs za revizijo odločil, saj so zavržene ovadbe lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne samo zaradi nedolžnosti osumljenih. NPU pa je bil ravno zaradi naštetih primerov deležen največ kritik, kajpa se je dejansko dogajalo, pa bo pokazala preiskava.

Na generalni policijski upravi so že pojasnili, da bo nadzorna skupina, ki tudi sicer izvaja nadzore po drugih organizacijskih enotah kriminalistične policije in ki že izvaja strokovni nadzor nad delom NPU, ki je bil načrtovan decembra lani z letnim načrtom nadzorov, preverila tudi aktivnosti policije v primerih preiskave suma storitve določenih kaznivih dejanj. Preverili bodo ukrepe policistov po zaznavi suma storitve kaznivih dejanj, ali so policisti celovito o sumih obveščali pristojnega tožilca in ali so ravnali v skladno z njegovimi usmeritvami.

Policijski sindikat pravi, da so navodila nedopustna, po mnenju pravnikov pa so popolnoma zakonita
Med obravnavanimi primeri so tudi takšni, kjer je državni tožilec že v preteklosti prevzel državni tožilec, do česar so bili že kritični nekateri strokovnjaki. Policijski sindikat Slovenije pa je pripravil pravno mnenje, iz katerega izhaja, da so usmeritve in navodila ministra pravno nedopustna. A po mnenju pravnih strokovnjakov so preiskave popolnoma zakonite. Precejšen del usmeritev se nanaša na to, da bo potrebno izboljšati zakonske okvire, notranje pravilnike, organizacijske in kadrovske resurse, zato da bo NPU deloval bolj učinkovito, o čemer smo že pisali.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki