Končno se premika! Minister Koritnik podal predlog za nujen inšpekcijski nadzor nad fiktivnim prijavljanjem in zlorabljanjem slovenskega socialnega sistema!

Datum:

Na Inšpektorat za javni sektor sem podal predlog za izvedbo nujnega inšpekcijskega nadzora na UE #Maribor na upravnem področju prijave prebivališč. Prizadeval si bom, da problematiko fiktivnega prijavljanja prebivališč v sodelovanju z @mnz_gov_si in @mddszRSrešimo čim prej,” je na Twitterju sporočil Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. V Upravni enoti Maribor so ob začetku tekočega tedna, po opozorilu premierja Janeza Janše, uvedli notranji nadzor glede prijave prebivališč. Ob tem naj bi preverjali vse naslove, na katerih je prijavljenih preko 20 oseb. V tem trenutku sta kot sporna navedena le dva naslova. 

Predsednik vlade Janez Janša, je ob pričetku tedna v svojem odgovoru predsedniku stranke SNS in poslancu Zmagu Jelinčiču Plemenitemu posebej navedel Upravno enoto v Mariboru, saj je prav ta tista, ki še posebej izstopa po tem, da je na nekaterih naslovih prijavljenih kar po sto oseb, vpisujejo pa se tudi nove osebe. Ob tem so na upravni enoti nemudoma ukrepali ter pričeli z izvajanjem notranjega nadzora. “Sprva so predmet interne revizije bili čisto vsi naslovi na območju upravne enote, ki imajo prijavljenih več kot 50 oseb (stalno ali začasno). Danes smo revizijo razširili na čisto vse naslove na območju upravne enote, ki imajo prijavljenih več kot 20 oseb (stalno ali začasno),” se je ob tem glasilo njihovo pojasnilo. V tem trenutku je ugotovljeno samo to, da je bilo na območju sporne upravne enote 21. septembra kar 20 naslovov, kjer je bilo začasno prijavljenih vsaj 50 ali celo več oseb, poroča STA.

Ob tem je navedeno, da gre po večini za domove za študente oziroma dijake, med njimi pa so tudi domovi za ostarele. “V zgolj v dveh primerih gre ali za stanodajalca (83 prijav) oziroma fizično osebo (54 prijav). V nobenem primeru nismo zaznali nobene nepravilnosti,” so še pojasnili na UE Maribor. V primeru stalno prijavljenih pa se je našlo pet naslovov, na katerih je imelo stalno bivališče vsaj 50 ljudi. Od tega se trije naslovi nanašajo na dom za ostarele, center za socialno delo ter občino, zaradi česar niso sporni. Posledično ostajata sporna samo dva naslova, ob čemer je bilo pri enem ugotovljeno, da je na 97,6 kvadratnega metra prijavljenih kar 62 ljudi. Poslednjih sedem je bilo vpisanih že leta 2018, ob zabeležbi prepovedi prijave pa ni bilo novih prijav. “Smo pa o tem naslovu obvestili pristojne organe in uvedli postopke ugotavljanja prebivališča,” so še pojasnili na tej upravni enoti. V primeru drugega spornega naslova pa je bilo ugotovljeno, da je zgolj na 99 kvadratnih metrih prijavljenih kar 157 ljudi.

V drugem primeru so se tri osebe prijavile še v tekočem letu. Tudi za drugi primer so bili sproženi postopki za ugotavljanje prebivališča. Ob tem je bilo ugotovljeno, da posamezne tu prijavljene osebe živijo v nekaterih drugih stanovanjih v tem istem objektu, torej na istem naslovu. “Ta naslov je pristojnim organom dobro poznan, saj je v preteklosti že bil predmet kriminalističnih preiskav in zaključenega sodnega postopka,” pa so še pojasnili pri mariborski upravni enoti. Po njihovih navedbah se zavedajo, da obstaja nevarnost fiktivnih prijav, zato se vselej preverja, koliko oseb je na posameznem naslovu že prijavljenih. Prav zato se še toliko bolj čudijo temu, da je do omenjenih dveh primerov sploh lahko prišlo, kar pa bo ugotovljeno šele po notranji reviziji. “V kolikor zaznamo sum storitve kaznivega dejanja, o tem obvestimo tudi pristojne organe. Tako smo ravnali tudi v zadnji zaključeni večmesečni kriminalistični preiskavi na območju Maribora.” Kriminalisti Štajerske prestolnice so pred dnevi pridržali osumljeno osebo, ki je skupaj s še dvema družinskima članoma, kar na treh različnih naslovih v bližini Maribora od leta 2018 izvedla lažno prijavo večjega števila tujih državljanov, povečini iz BiH, Kosova in Srbije. Ti so začasno prijavo v EU potrebovali zaradi zaposlitve.

Fotografija je simbolna (Foto: STA)

Podobne težave pa so se leta 2018 pojavile tudi v Ljubljani v povezavi z županskimi volitvami. Po lokalnih volitvah, na katerih je najbolj izstopala nova velika zmaga Zorana Jankovića, so se pojavljala številna ugibanja o tem, kdo je pravzaprav sploh volil Jankovića. Kot trdijo naši viri, je njegova zmaga na skrivnosten način povezana tudi s stavko na Upravni enoti Ljubljana. Kaj se je dogajalo v začetku novembra? Sindikat delavcev UE Ljubljana, ki sicer sodi pod Sindikat državnih organov Slovenije (sodi v sestav Zveze svobodnih sindikatov Slovenije), je namreč razglasil stavko delavcev, ki so morali tudi po koncu uradnih ur delati več ur, da so lahko obdelali vse čakajoče stranke. Po naših podatkih naj bi šlo predvsem za prijave stalnega bivališča, zlasti s strani tujcev. Čeprav naj bi količina dela že dlje časa – menda celo več let – presegala zmogljivosti uslužbencev na UE Ljubljana, naj bi se razmere kritično zaostrile po koncu poletja.

Zato so preobremenjeni upravni delavci napovedali, da bodo ob koncu uradnih ur striktno zaključili z delom, ne glede na to, koliko ljudi je še v čakalnici. Vendar v začetku novembra še nihče ni pomislil, da bi šlo lahko v tem primeru tudi za naval zaradi prijave novih prebivalcev Ljubljane z namenom, da bi glasovali za Zorana Jankovića. Naši viri pa opozarjajo, da se dogaja prav to. Vendar naj ne bi šlo le za tujce, ki menda lahko glasujejo na lokalnih volitvah, ampak tudi za številne pristaše tranzicijske levice, ki imajo hiše izven Ljubljane (tudi na obali), v Ljubljani pa imajo stanovanja. Na svoj naslov naj bi tako prijavljali celo sorodnike. In to je tisto, na kar je opozoril tudi Roman Leljak: Sloveniji se “dogaja” dediščina okoli 60 tisoč agentov komunističnih tajnih služb, njihovih sorodnikov in potomcev, ki so bili na račun tega ves čas privilegirani in finančno dobro preskrbljeni. Eden od njih naj bi se, kot trdijo naši viri, celo hvalil, da je svoje stalno prebivališče septembra letos “začasno” prijavil v Ljubljani skupaj s sorodniki. Svoje dejanje je obrazložil z besedami, da “Ljubljana nikoli ne bo od BELČKOV, zato ker smo jih pregnali.”

Domen Mezeg

 

 

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...