Minister Mesec napovedal sistemsko diskriminacijo moških

Datum:

Živimo v Sloveniji, demokratični državi, kjer je v ustavi zapisano, da smo “pred zakonom vsi enaki”, med drugim tudi ne glede na spol. Ženske in moški imamo enake pravice in dejstvo, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja sveženj ukrepov “v korist žensk”, nivo diskriminacije na podlagi spola bolj dviga, kot znižuje. Ne gre za nič drugega kot sistemsko diskriminacijo moških na podlagi njihovega spola oz. primarnih in sekundarnih spolnih znakov. Tip reprodukcijskega sistema telesa bo očitno po novi ureditvi pomembnejši od sposobnosti in delavnosti.

Po poročanju MMC SLO je minister za delo Luka Mesec napovedal ukrepe za “izboljšanje enakopravnosti spolov in položaj žensk“, pri čemer se najprej poraja vprašanje, ali je to sploh ustavno in kako bo to pripomoglo k večji enakopravnosti ob dobesedni napovedi diskriminacije na podlagi spola.

Deljenje obljub in napovedovanje ukrepov je nekaj, kar Golobova vlada obvlada. Obljube so bile dane, ostale so neizpolnjene, Mesec pa se je že lotil novih. Tokrat se je obrnil na žensko populacijo. Absolutno je prav, da se določene zadeve glede področij preprečevanja nasilja nad ženskami in določene socialne pravice izboljšajo, vendar ne le pri ženskah, enako velja za moške. Številne zgodbe iz Društva očetov kažejo tudi drugo plat zgodbe: včasih so tudi moški žrtve in v ločitvenih postopkih “potegnejo kratko”. In ko Mesec govori o izboljšanju ekonomskega položaja žensk, očitno ni preveril dejavnikov, ki vplivajo na plačne razlike med spoloma, ker razlogi za to obstajajo in vedno bodo.

Slovenska ustava je jasna
“V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki,”
je zapisano v 14. členu Ustave RS. O kakšni neenakopravnosti potem govori Luka Mesec, ko pa so vsem zagotovljene enake pravice, in tudi na kakšen način se tega nameravajo lotiti?

Plačne razlike obstajajo z razlogom
Med skupinami, katerih položaj želijo izboljšati, je minister navedel upokojene ženske kot eno od socialno najbolj ogroženih skupin, ter enostarševske družine. Izpostavil je plačne razlike med spoloma, pri tem pa seveda ni preveril, da so razlike razumljive. Ženske po podatkih Evropskega parlamenta v povprečju več delajo s skrajšanim delovnikom in se odločajo za drugačno poklicno pot, saj se želijo bolj posvetiti družinam, kar je razumljivo. Tudi njihove karierne odločitve so zaradi njihovih biološko danih značilnosti drugačne, saj moški bolj stremijo k vodilnim položajem, medtem ko se ženske bolj osredotočajo na – zopet – družino. Določeni faktorji so zaradi narave spola prisotni in vedno bodo. In če zares obstaja taka “neenakopravnost”, kot jo izpostavlja Mesec, kako si potem lahko razlagamo dejstvo, da so ženske od nekdaj prevladovale v šolstvu in zdravstvu in da je feminizacija slovenskega sodstva očitno tudi že dobro zakoreninjen proces, saj v slovenskem pravosodnem sistemu prevladujejo ženske sodnice in ženske tožilke.

Tudi moški so včasih žrtve
Mesec stremi k še večji diskriminaciji na podlagi spola v ločitvenih postopkov, kjer naj bi bila mama vedno “šibkejša” stran. Mnoge zgodbe iz Društva očetov pričajo drugače in naslednji zapis je le ena od zgodb na njihovi spletni strani: “Od očeta smo prejeli objavo na FB, v kateri poroča o nasilju bivše partnerke nad otrokom. Kako se gospa fizično, pravzaprav zverinsko izživlja nad nič krivim otrokom. Še ena zgodba, ki dokazuje, da nihče ne ukrepa, ko je nasilna mati. Razen šele potem, če pride do najhujše tragedije in otrok umre. Pod rokami “ljubeče” matere, ki je vedno “boljši starš” kot oče in zato seveda dobi polno skrbništvo.” Nasilje se dogaja s strani mater in očetov in nad ženskami in moškimi. Povsem nedopustno je, da bi Mesec ustvarjal še večjo razliko, ki že tako obstaja, saj se ravno zaradi “nežnejše” narave žensk večina vedno postavi na njihovo stran. Prav je, da je pravica na strani šibkejšega, ki pa je dostikrat tudi moški.

Meščev sveženj ukrepov “v korist ženskam” razlike med spoloma le še dodatno poudarja in poglablja. Med njegovimi obljubami tudi ni najti niti ene trdne rešitve, ki bi razrešila omenjeno “problematiko”. Vse to pred dnevom žena, ki bo očitno pustil le obljube.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...