Minister Vizjak v Ilirski Bistrici podpisal pogodbe za vodovod, ki bo izboljšal vodooskrbo za 10 tisoč prebivalcev

Datum:

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je udeležil slovesnega podpisa izvajalskih pogodb za povezovalni vodovod med Ilirsko Bistrico in Rodikom, ki bo izboljšal vodooskrbo na območju Brkinov.

Z investicijo bo iz javnega vodovoda zagotovljena varna oskrba s pitno vodo za več kot 10 tisoč prebivalcev občin Ilirska Bistrica, Hrpelje – Kozina in Divača, na novo pa bo na vodovodni sistem priključenih 272 prebivalcev občin Ilirska Bistrica, Hrpelje – Kozina in Divača. Ocenjena vrednost projekta je 23 milijonov evrov. V vrednosti 12,3 milijona evrov ga sofinancirata EU iz kohezijskega sklada in Republika Slovenija.

Minister Andrej Vizjak je poudaril, da je to pomemben projekt, ki bo tem krajem in njihovim prebivalcem prinesel pomembno dobrino – zdravo pitno vodo. Opozoril je, da to ni edino območje v državi, kjer vsi ljudje še nimajo dostopa do zdrave pitne vode.

V načrtih tudi drugi projekti vodooskrbe
Pri tem je izpostavil aktualen primer Anhovega in povedal, da je ministrstvo za okolje in prostor že navezalo stik z občino Kanal ob Soči in začelo sodelovati pri zagotovitvi novega vodnega vira. Dogovorjeno je, da bo občina v letu 2022 pridobila dokumentacijo, MOP pa bo investicijo sofinanciral v višini najmanj 50 odstotkov. Minister Vizjak je zagotovil, da bo projekt uresničen v najkrajšem možnem času ne glede na to, ali bosta v državnem zboru sprejeti dopolnili opozicije, s katerima bi občini Kanal ob Soči v proračunu zagotovili dodatna sredstva za nov vodni vir.

Glede vodooskrbe slovenske Istre, ki se že desetletja sooča s pomanjkanjem vode, je minister Vizjak znova poudaril, da ta projekt ne bo izveden, če bo kakor koli negativno vplival na naravo ali okolje oziroma če ga zaradi teh vplivov ne bi bilo mogoče izvesti. Projekt novega vodnega vira za slovensko Istro in kraško zaledje bo izveden samo v sodelovanju in sobivanju z lokalnim okoljem, naravo, Škocjanskimi jamami in vsem ostalim na tem območju, je zagotovil.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...

Črna guvernerka FED-a kradla tuja dela

Svet woke razsvetljenstva vsak dan na površje naplakne kakšen...