Ministrstvo za digitalno preobrazbo forsira papirnate račune na podlagi zavajajočih podatkov

Datum:

Vnovična obveznost izročanja papirnatih računov je po letu dni spet nazaj. Tako določeni osrednji mediji kot ministrstvo za digitalno preobrazbo se držijo enake zgodbe in zavajajočih trditev, češ da je “razlog porast sive ekonomije”, čeprav podatki Fursa kažejo drugače. Sploh pa je sivo ekonomijo pri določenih dejavnosti težko nadzorovati. Očitno pa na vsak način želijo poskrbeti, da se njihov državni proračun polni še bolj. 

Po letu dni je Golobova vlada, ki se opeva kot “bolj napredna” in stremi k digitalizaciji, uvedla vnovično obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Ministrstvo  za digitalno preobrazbo trdi, da s tem “zmanjšuje manevrski prostor sivi ekonomiji”, vendar je način za reševanje slednjega bolj vračanje v preteklost kot prizadevanje za digitalno dobo. Vsekakor aktualna vlada želi poskrbeti, da se res vsak evro ustavi v državni blagajni, saj od nekod morajo vzeti, da zadovoljijo vse podpornike.

Na ministrstvo za digitalno preobrazbo smo se po sprejeti odločitvi DZ, da se ponovno uvede izdajanje papirnatih računov, obrnili z naslednjim vprašanjem: “Kako komentirate ponovno obvezno izdajanje papirnatih računov oziroma “vračanje na papir” v dobi, ko vsi stremijo k brezpapirnem poslovanju in digitalizaciji?” Od ministrstva smo dobili naslednji odgovor in sicer, da “se je od sprejetja novele zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja 2022, ki je ukinila obvezno izročanje računa kupcu za kupljeno blago oziroma prejeto storitev, v nekaterih panogah število davčno potrjenih računov opazno znižalo (v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino).”

Očitno imajo z mediji dogovorjeno zgodbo, ki jo bodo prodajali javnosti. Enako so trdili tudi na 24ur, češ da podatki finančne uprave kažejo, da skupno število izdanih računov v letu 2022 ne dosega števila izdanih računov leta 2019. Večje razlike v številu izdanih računov v omenjenem primerjalnem obdobju naj bi se kazale predvsem v nekaterih dejavnostih, kjer je izdaji računov težje slediti. Kljub temu pa je omenjeni osrednji medij trdil, da je po ukrepu prenehanja obveznosti izdajanja papirnatih računov “siva ekonomija zacvetela”.

Foto: zajem zaslona

Kot smo že poročali, je to demantiral nekdanji direktor Fursa mag. Ivan Simič, ki je dejansko predstavil uradne podatke in zatrdil, da se je “od dneva ukinitve tiskanja računov po Fursu število izdanih računov povečalo in ne zmanjšalo”. Podatki res kažejo, da se je število izdanih računov v resnici povečalo, kar je v nasprotju s tezo vlade, da gre pri ponovni vzpostavitvi obveznosti za boj s sivo ekonomijo.

Tudi doslej je bila seveda izdaja računa še vedno obvezna, račun se je evidentiral v blagajni – ukinil se je le račun v papirnati obliki, ki pa ga je kupec na lastno željo še vedno lahko dobil. Tako bo vlada Roberta Goloba s tiskanjem papirja, ki ga vsi zavržejo takoj, ko zapustijo poslopje trgovine, “poskrbela” za okolje, z globami pa bodo poskrbeli, da potrošniki ne bodo “kupovali še več neumnosti”. Na ministrstvu so ob tem izpostavili tudi, da “bodo lahko računi za kupljeno blago oziroma prejeto storitev v skladu z omenjeno novelo zakona o davčnem potrjevanju še naprej izdani tudi v elektronski obliki (npr. prek mobilnih aplikacij ali po elektronski pošti)”.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...