Ministrstvo za okolje in prostor projekt razvoja turistične destinacije Brda nominiralo za Nagrado Sveta Evrope za krajino

Datum:

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) za javnost sporoča, da je kot slovensko kandidaturo za Nagrado Sveta Evrope za krajino poslalo projekt “Razvoj turistične destinacije Brda”. Projekt je na razpis prijavila Občina Brda, katerega nosilec je bil Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport. Projekt sestavlja vrsto aktivnosti, ki so v prvi vrsti namenjene podpori kmetijstvu, zlasti razvoju in prodaji domačih produktov (vino, češnje, oljčno olje), ohranjanju medgeneracijskih kmetij, ki so značilne za to področje. 

Tako naravnan razvoj na dolgoročni ravni ohranja in na novo vzpostavlja terasirano krajino, ki je ključna prvina identitete krajine Brd in ključna prepoznavna značilnost tega območja. Oblikovali so destinacijski turistični management območja Brd, ta je usmerjen zlasti v butični turizem, ki ceni visokokakovostne avtohtone produkte, doživetja izjemne terasirane krajine, kulturne dediščine, običajev ter gradi na stiku z domačimi prebivalci. Terasirani krajini, ki je osnova za proizvodnjo domačih produktov in za prepoznavnost območja, je tako vrnjena naravovarstvena, krajinska, kmetijska in ekonomska veljava.

Da bi dosegli celovitost ponudbe, so izvedli tudi obnovo pomembne infrastrukture in ureditev podobe vasi ter kulturne dediščine – gradu Dobrovo, Vile Vipolže in srednjeveške vasice Šmartno. Izbor Nagrade Sveta Evrope za krajino poteka na vsaki dve leti na podlagi Evropske konvencije o krajini, ki jo je Slovenija ratificirala 2003. Nagrada, ki jo podeljuje Svet Evrope, je častno priznanje politiki ali ukrepom lokalnih ali regionalnih oblasti ali njihovih združenj ali izrednim prispevkom nevladnih organizacij za trajnostno varstvo, upravljanje in/ali načrtovanje krajin in je v obliki diplome.

Goriška Brda, Vila Vipolže. (Foto: STA)

Občina Brda se razteza v zahodni Sloveniji med reko Sočo, hriboma Sabotin in Korado ter Furlansko nižino. Osnovna značilnost krajine tega območja so terasasto oblikovana gričevnata pobočja, ki so rezultat iskanja čim boljših vinogradniških in sadjarskih leg. Krajina je tako postala priložnost za lokalni razvoj, ki pa je hkrati še zviševal kakovost krajine. Leta 2020 je priznanje prejel projekt “Travniški sadovnjaki in krajina” Kozjanskega parka.

Goriška Brda. (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...