[Video] Mitja Okorn pojasnil, kdaj in zakaj se je odločil cepiti proti covidu-19

Datum:

“Ker jaz obožujem svoje delo in sem si rekel, da ni ‘šans’, da jaz ne morem delati 12 ur na dan, tako kot po navadi delam,” je režiser Mitja Okorn pojasnil, zakaj se je cepil proti covidu-19, potem ko je intervjuval tri ljudi, ki jim je ta bolezen uničila življenje. 

                   

“Kaj pravite na očitek proticepilcev, da niste prikazali obeh plati problema covida-19 v vaših filmih?” je priznanega režiserja Mitjo Okorna v oddaji oddaji 24ur na POP TV povprašal njen voditelj Uroš Slak. Okorn: “Zato ker: prvič – ljudje kritizirajo, ker filma sploh še niso videli. Najprej si ga je potrebno pogledati. Tako kot sem že povedal v napovedniku: Jaz nisem bil cepljen, ker so me poklicali s strani Vlade RS, da naj to naredim. Jaz sem rekel “Jaz sem vaša ciljna publika”.” Najprej si je dejal, da mora prepričati sebe, ali se je vredno cepiti. In edini način za to je bil, da je slišal zgodbe ljudi, ki so bili močno in trajno prizadeti zaradi posledic covida-19.

In potem, ko je intervjuval tri osebe, ki so bili približno tako stari kot on in za katere je videl, da imajo že osem, devet mesecev ogromne probleme ter dolgotrajne posledice, da ne morejo delati več kot tri ure dnevno, sem se odločil, da se grem cepit. “Ker jaz obožujem svoje delo in sem si rekel, da ni ‘šans’, da jaz ne morem delati 12 ur na dan, tako kot po navadi delam.” Glede proticepilcev pa je dejal, da je dejansko želel slišati tudi drugo plat zgodbe. Vedno je bil odprt tudi za drugačno mnenje. Javilo se mu je namreč ogromno ljudi, ki so mu očitali, da ne želi predstaviti še druge plati zgodbe, rekoč da poznajo mnoge, ki so zboleli zaradi cepljenja.

“In prav vsakemu sem odpisal in takšnih je bilo vsaj 20.” Ob tem jim je napisal: “Prosim, povežite me s temi ljudmi, ki jih poznate, in ki so bili prizadeti od cepljenja.” In vedno je bil naslednji korak ta, da ga bodo povezali s temi ljudmi, zatem pa pojavil izgovor, da se “ne želijo izpostavljati” in to navkljub zagotovilu Okorna, da se želi z njimi zgolj pogovoriti. Želel je zgolj iz prve roke izvedeti, ali je cepljenje dejansko tako zelo nevarno. Končni rezultat tega pa je bil, da ljudje, ki so bili do Okorna kritični, niso priskrbeli nobenega kontakta in on se ni z nikomer uspel pogovoriti. Je pa srečal neko žensko, ki je imela šest mesecev težave z menstruacijo, in zatem še eno, ki je imela s tem nekaj težav. “Ampak jaz temu rečem tako: prav vsako zdravilo, ki ga kupiš, tudi lekadol, paracetamol, je v priloženih navodil seznam stranskih učinkov. Od vsakega zdravila imajo lahko ljudje težave oziroma njihovo telo napačno odreagira.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...