Mokre sanje ljubljanskega župana: Janković fantazira, kako odličen premier bi bil, obenem pa se hvali s prijateljico Anjo Kopač Mrak, ki “dobro dela”, in džamijo v Ljubljani

Datum:

Kot vsako leto je tudi letošnjega prvega maja na ljubljanskem Rožniku, kjer so že v ponedeljek zvečer pripravili kresovanje, potekala prireditev za praznik dela. Zbrane je nagovoril župan Zoran Janković, ki je v govoru dejal, da je ljubljanski župan biti “lahko in lepomalo se slikam, nekaj govorim”. Poudaril je, kako so mesto heroj (tako je poimenoval Ljubljano) osvobodili partizani in kako ponosno stoji jambor z rdečo zvezdo (za katerega, mimogrede, ni pridobil gradbenega dovoljenja), kot svojo prijateljico je ogovoril ministrico Anjo Kopač Mrak in pohvalil njeno “dobro delo” v vladi. Na prireditvi so prevladovali predvsem starejši, oblečeni v rdeče majice s sliko Tita in z zastavami, opaziti pa je bilo mogoče tudi koordinatorja stranke Levica Luko Mesca in evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Po besedah Jankovića je očitno neuradna himna prestolnice Ljubljane “Hej, brigade”. Dejal je:“Dokler bom jaz na čelu občine kot župan, bo vedno partizanski pevski zbor in naša neuradna himna Hej brigade. Himna, ki govori o naših svetlih časih, ki govori o tem, kako je Ljubljana ponosna na to, da je mesto heroj, ki skrbi, da se zgodovina ne potvarja.” Že s samo izjavo, da so Ljubljano osvobodili partizani, potvarja zgodovino – o tem govori tudi zgodovinar Granda, ki je nedavno dejal, da “okupator zagotovo ni odšel z ozemlja zaradi partizanske zmagovite vojske, ampak zaradi dogajanj na vzhodni in zahodni fronti. Okupatorji so se umaknili – ali se, če se kdo umakne zaradi drugih, temu reče osvoboditev? Dejstvo pa je, da so bili zelo hudi boji, tudi na robu Ljubljane, ogromno padlih”. In te čase je Janković označil za “svetle čase”.

Dvoličnosti Jankovića ni videti konca
Ob prazniku prizadevanja za delavske pravice in zlorabljenih delavcih je Janković dvolično nagovarjal sindikate, naj lepo ravnajo z delavci, ob tem pa država njemu in njegovim družinskim podjetjem odpisuje milijone. “Človek mora biti na prvem mestu, zato prosim vodje sindikatov in direktorje firm, naj dajo to veljavo, naj zvišajo plače.” Ko pa je bil direktor v Mercatorju, je ljubljansko okrožno sodišče uvedlo preiskavo proti njemu in trem soobdolžencem zaradi suma zlorabe položaja.

“Moja prijateljica, ministrica Anja Kopač Mrak, dobro delo opravlja, bravo Anja”
“Prepričan sem, da bomo na teh volitvah dali levi opciji možnost, da oblikuje vlado. Moja prijateljica, ministrica Anja Kopač Mrak dobro delo opravlja, bravo Anja,”
 je pohvalil delo ministrice, potem ko je njen zaposleni izjavil, da na ministrstvu še ni bilo tako slabo, neorganizirano, spolitizirano. “Mnogi v teh vladah, ki so bili predsedniki vlade, so govorili o tem, kaj bodo naredili. Če bi bil jaz tam, bi se že vozili po drugem tiru, in vse tisto, kar so obljubljali, bi bilo narejeno.” Ob tej izjavi se lahko nasmejemo. Prvič, ali tako govori – da niso naredili, kar so obljubili -, o svojih “tako imenovanih prijateljih”, ki sta vodila prejšnji dve vladi, o Bratuškovi ali Cerarju? Drugič, Janković je imel to možnost, biti v vladi, a takrat še ni znal šteti do 46.

Foto: STA

V Evropi imamo edino mestno hišo, ki daje svoje prostore lezbijkam in gejem
Še posebno je ponosen, da Ljubljana 11 odstotkov občinskega proračuna nameni razvoju kulture. Kam točno v kulturo, ni povedal, ne dolgo nazaj pa smo poročali, koliko Mestna občina Ljubljana financira dogodke lezbijk in gejev, da se lahko promovirajo, da bodo naši otroci ozaveščeni, da se bodo lahko sami odločali, ali bodo punčke, ali fantki, ali pa kar “ono”. V letošnjem letu je bilo namreč nakazanih s strani MOL-a že kar 15.215,61 evra (januar: 280,37 evra, marec: 9.185,91 evra, april: 5.749,33 evra), lansko leto pa so vsakomesečne transakcije nanesle skupaj kar 42.098,35 evra. “Moram priznati, da nobene sprave ne potrebujem, ker če pogledam Ljubljano, smo edina mestna hiša v Evropi, kjer smo dali prostore v najem LGBT organizacijam, gradimo džamijo, spoštujemo različnost in ta misel prinaša razvoj.” Da, resnično to prinaša razvoj, da z izprijenimi vrednotami vsiljujemo našim otrokom vsebine LGBT, še posebej pa razvoj prinašajo džamija, šeriatsko pravo in migranti.

Foto: Facebook

Še posebej dvolična izjava župana Jankovića je bila namenjena tistim, “ki smo že dedki”
Izrazil je sočutje vsem upokojencem, ki ne morejo dostojno živeti s tako nizkimi pokojninami, in tudi sebe postavil v ta položaj, kot da tudi njega skrbi, kako bo preživel v času, ko bo upokojen. “Vem, da so pokojnine tisto, kar nas muči, da bi tudi mi imeli dostojno življenje oziroma tisti čas, ko bom. Ampak trdim v svojem imenu in imenu vseh starejših, da je veliko bolj pomembno, da imajo naši vnuki perspektivo za delo, treba je narediti to državo zanimivo, ne da gredo v tujino svoje znanje prodajat.”  

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...