Mount Everest ni več najvišja gora na svetu, ampak …

13
Foto: EPA

Vrh Čimboraso v Ekvadorju je najvišji vrh v Andih, po novih meritvah pa kar najvišji vrh na svetu, kljub temu da se vzpenja “le” 6250 metrov nad morsko gladino. Kot je znano, se Mount Everest vzpenja 8864 metrov nad morsko gladino, kar pa mu ne pomaga veliko, v kolikor se višina vrha meri od središča zemlje – v tem primeru se slavni vršac ne uvršča niti med prvo dvajseterico. Zaradi “izbokline” v zemeljski skorji je Čimboraso 2550 metrov bolj oddaljen od središča zemlje kot Mount Everest.

Razlog za tako veliko razliko tiči v tem, da zemlja ni popolna krogla. V primeru meritev iz središča zemlje, je vrh Čimboraso visok vrtoglavih 64000 metrov, saj je lociran zelo blizu ekvatorja, medtem ko je Mount Everest na skoraj tretjini poti od ekvatorja proti severnemu polu, poroča Jutarnji.hr.

Čimboraso je neaktiven vulkan, ki je nazadnje izbruhnil okoli okoli leta 550 po Kr. Vrh gore je popolnoma prekrit z ledeniki, ki lokalnim prebivalcem zagotavljajo pitno vodo. Goro so prvi osvojili Edward Whymper in brata Louis ter Jean-Antoine Carrelom. Ker so v njihov uspeh mnogi podvomili, je vzpon Whymper ponovil še isto leto, vendar tokrat v spremstvu dveh Ekvadorcev, Davida Beltrana in Francisca Campana. Vrh je še danes med alpinisti zelo priljubljen. 

To še zdaleč ni konec primata Everesta
Čimboraso po vsej verjetnosti primata Mt. Everestu ne bo prevzela kar tako, saj nepalski velikan ne slovi le po svoji višini, temveč tudi po težavnem vzponu. “Za vzpon na Everest je običajno potrebnih 10 dni hoje do baznega tabora, 6 tednov aklimatizacije in 7 do 9 dni samega vzpona na vrh. Vzpon na Čimboraso je mogoče izvesti v 2 tednih, z enim ali dvema dnevoma planinarjenja po aklimatizaciji. Ne razumite me narobe, ne podcenjujem te gore. Je sijajen trening za višje vrhove,” trdi Todd Burleson, predsednik Apline Ascents International.

Ž. K.