Mramor: Prosilec za azil stane državo 833 evrov na mesec

Datum:

V zadnjih dneh se je tako v medijih kot na družabnih omrežjih vnela burna polemika, koliko stane državo prosilec za azil v enem mesecu. Ne glede na bizarne izračune v nekaterih medijih, ki so poročali o nekaj evrih, zamolčali pa vse ostalo, je bil že pred časom zelo jasen sam finančni minister Dušan Mramor.

Kaj je finančni minister pravzaprav povedal o stroških, ki jih ima država s prosilci za azil? “Mogoče pa dodam samo okvirno oceno stroškov. Za obravnavano oskrbo prosilcev za azil, jaz bi rekel približno 10 tisoč evrov na osebo na leto, je ta prva ocena stroškov,” je septembra lani Mramor pojasnjeval stroške, ki jih ima država z enim migrantom v enem letu. V izogib manipulacijam si lahko njegov celoten odgovor še danes preberete tudi na straneh državnega zbora.  

Kje so nastale medijske manipulacije?
Najprej je potrebno razčistiti razliko med pojmoma “strošek države” in “dobiti denar”. V zadnjih dneh sta se ta dva pojma precej zamenjevala. Začelo se je z izjavo poslanca SDS Vinka Gorenaka, ki je poudaril, da država za migranta (prosilca za azil) mesečno nameni 833 evrov, medtem ko slovenski upokojenec dobi 434 evrov na mesec.

Nihče od medijev pa ni poročal, da je takšno višino stroškov za prosilca za azil navedel sam minister Dušan Mramor, in sicer septembra lani na seji državnega zbora. Gorenak se je zato odločil, da na svojem blogu dokončno razčisti dilemo.

Torej v kolikor deset tisoč evrov delimo z dvanajstimi meseci, dobimo – 833 evrov. Gorenak je ta znesek primerjal z višino slovenskih pokojnin. Na svojem blogu je pojasnil tudi podatek o višini slovenske pokojnine. Za leto 2013 je najnižja pokojnina za polno delovno dobo znašala 434 evrov.

Premierju Miru Cerarju smo na današnji novinarski konferenci zastavili vprašanje, koliko torej znašajo stroški migrantov oziroma prosilcev za azil. Dejal je, da sam nima teh številk ter da moramo o tem povprašati pristojno ministrstvo.

“Migrant od države prejme 833 evrov, medtem ko je mnogo Slovencev na pragu revščine”
Na družabnih omrežjih se je vnela burna razprava, kako lahko migrant dobi več kot 800 evrov mesečno, medtem ko slovenski delavci delajo za mnogo nižje plače. Seveda migrant ne dobi 833 evrov v roke, tolikšen je celoten strošek države za enega migranta oziroma prosilca za azil na mesec.

Večina slovenskih medijev je nato skočila v zrak, češ da begunec pa res ne dobi več kot 800 evrov na mesec, temveč dobi zgolj 18 evrov “žepnine”. Kljub bizarno nizki “žepnini” pa to ne spremeni dejstva, da ima država z njimi številne stroške, kot je oskrba v azilnem domu oziroma finančna pomoč v primeru zasebne nastanitve. Vse navedeno velja seveda izključno za prosilce za azil.

Manipulacije slovenskih medijev
Svet na Kanalu A je v petek poročal, da dobi prosilec za azil zgolj 18 evrov “žepnine”. Izračunali so, da je Slovenija do sedaj za posameznega migranta plačala le borih 66 evrov. Pri tem so zamolčali podatek, da je to strošek, ki ga je imela država z migrantom, ki je v Sloveniji v povprečju bival le kakšen dan.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...