Musk bi prepovedal Applove telefone v svojih podjetjih

Datum:

Elon Musk grozi, da bo prepovedal naprave Apple v svojih podjetjih. Ta je v ponedeljek napovedal, da bo tehnologijo OpenAI integriral v svoje telefone iPhone. Ko se uporabniki pogovarjajo s Siri, bo ta lahko nekaj poizvedb posredovala umetni inteligenci ChatGPT, velikemu jezikovnemu modelu, ki temelji na arhitekturi podjetja OpenAI.

                   

Musk pravi, da bi bila takšna posodobitev “nesprejemljiva kršitev varnosti”.

“Če Apple integrira OpenAI na ravni operacijskega sistema, bodo naprave Apple v mojih podjetjih prepovedane. To je nesprejemljiva varnostna kršitev,” je zapisal na platformi X, ki je sicer v njegovi lasti.

“Obiskovalci bodo morali svoje naprave Apple oddati na vratih, kjer bodo shranjene v Faradayevi kletki.” Faradayeva kletka je zaprta škatla, ki preprečuje vhod ali odhod brezžičnih signalov. Muskova prepoved bi verjetno poleg X-a vplivala tudi na SpaceX in Teslo.

Del nabora funkcij Apple Intelligence

Apple je  povedal, da bo funkcija izdana pozneje letos. OpenAI je potrdil, da bo njegova tehnologija široko integrirana v operacijski sistem. Tako OpenAI kot Apple sta poudarila, da bo sistem vključeval zaščito zasebnosti. “OpenAI ne shranjuje zahtev in naslovi IP uporabnikov so zakriti,” je dejal OpenAI v svoji objavi.

Integracija bo pomenila, da se lahko zahteve Siri pošljejo tudi ChatGPT. Za pomoč bo lahko posredoval vprašanja – kot tudi dokumente in fotografije.

Na voljo bo tudi v novem Applovem sistemu, imenovanem “Writing Tools”. Ta omogoča uporabnikom, da ustvarijo vsebino za svoje pisanje ali da svoje dokumente na novo napišejo z manj besedami ali v različnih slogih. Apple bo prav tako integriral tehnologije za ustvarjanje slik OpenAI, da bodo lahko ustvarili ilustracije, ki bodo postavljene poleg njihovih dokumentov.

Vse funkcije so del nabora funkcij, imenovanega “Apple Intelligence”. Čeprav se večinoma zanaša na Applove lastne tehnologije, vključuje tudi tiste iz OpenAI. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je bil prisoten na Applovi svetovni konferenci za razvijalce, kjer so bile objavljene nove funkcije, vendar se med predstavitvijo ni pojavil.

Milijarder in ustanovitelj OpenAI Sam Altman (vir: twitter)

Zapleten odnos med Muskom in Altmanom

Musk in OpenAI imata dolgo in zapleteno zgodovino. Bil je eden od ustanoviteljev podjetja, ko je bilo ustanovljeno konec leta 2015 – vendar je postopoma postal bolj sovražen do njega in ga kritiziral, ker ne izpolnjuje svojih ustanovnih načel.

Od takrat je tožil podjetje in Altmana ter ju obtožil, da dajeta prednost dobičkom in da nista izpolnila svojega prvotnega poslanstva. V odgovor je OpenAI dejal, da zavrača vse trditve gospoda Muska.

V preteklosti že v konfliktu z Applom

Musk je imel občasno prav tako napet odnos z Applom.

Tim Cook je glavni izvršni direktor družbe Apple. (Foto: epa)

Leta 2022 je javno napadel Apple in njegovega izvršnega direktorja zaradi zmanjšanja plačil, opravljenih z iPhoneom. Kmalu zatem se je gospod Musk srečal z gospodom Cookom na sedežu Appla.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...