Na današnji dan: Atentat na brzovlaku Dunaj–Zagreb, življenje v eksploziji izgubil tudi Slovenec

Datum:

Na današnji dan leta 1934 so predvojni časniki poročali o eksploziji na brzovlaku Dunaj–Zagreb pri Krškem, v kateri so življenje izgubili trije potniki, med katerimi je bil tudi Slovenec, eden pa je bil lažje ranjen. 

Do tragedije je prišlo ob 5.50 zaradi peklenskega stroja, ki je bil v sedež na vagonu podtaknjen v sosednji Avstriji, med žrtvami sta bila dva državljana Avstrije in po navedbah Demokracije državljan Slovenije Mirko Barachini, sicer uradnik kemične tovarne v Hrastniku.

Zagorel vagon s 13 potniki
Po eksploziji se je vnel plin za razsvetljavo, kar je posledično povzročilo, da so ognjeni zublji povsem zajeli celoten vagon, zato je skoraj popolnoma zgorel do tal. Vlak se je sicer po eksploziji nemudoma ustavil, da so lahko odklopili goreči vagon in s tem preprečili, da bi se zublji razširili po celotnem vlaku. V vagonu, ki je zagorel, je bilo 13 potnikov, za tri izmed njih pa je bila eksplozija usodna. Po odklopitvi vagona je nato vlak odpeljal naprej do Zagreba, kamor je prispel z rahlo zamudo.

Foto: Printscreen

Podobne nesreče po Evropi, kot je bila ta, so se v predvojnih časih redno pojavljale, razlog zanje so pogosto bili komunisti in mednarodne teroristične organizacije. Čeprav ne moremo trditi, da je Kominterna edina organizacija, ki si je prizadevala za destabilizacijo razmer v Kraljevini Jugoslaviji, je dejstvo, da predstavlja mogočega osumljenca za konkretni atentat pri Krškem.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...