Na današnji dan leta 1991 je general JLA Konrad Kolšek napovedal vojno Sloveniji

Datum:

27. junija 1991 je Konrad Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Čeprav je bil Slovenec, je do konca ostal lojalen jugoslovanski armadi in slovenske osamosvojitve ni podpiral.

                   

Slovenija je 25. junija 1991 razglasila svojo samostojnost. Že 26. junija je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela z agresijo nad novoustanovljeno državo. 27. junija 1991 je Konrad Kolšek, poveljnik 5. vojaškega območja, Sloveniji oziroma slovenski vladi napovedal vojno z zavzetjem mejnih prehodov in napovedjo bojne uporabe enot. Iz dokumenta je razvidno, da je Kolšek napovedal zasedbo vseh mejnih prehodov in da bodo nalogo brezpogojno izvršili, vsak odpor pa bodo zlomili. Slovenske sile so zaustavile napad jugovojske in dosegale vse več odmevnih uspehov, vojna pa je bila po zaslugi takratnega političnega vrha končana 6. julija 1991.

Čeprav je bil Kolšek Slovenec in je izvedel agresijo nad lastno državo, se mu je po vojni uspelo vrniti v Slovenijo, poleg tega pa je prejel še slovensko pokojnino. Da se je Kolšek lahko vrnil v Slovenijo in si uredil status običajnega državljana, je kriv nihče drug kot Milan Kučan, ki se je z njim in nekdanjim predsednikom zveze borcev Ivanom Dolničarjem ter generalom JLA Šehovićem pogovarjal o statusu in položaju jugo oficirjev v Sloveniji, kar je leta 1993 v svojem poslanskem vprašanju izpostavil takratni poslanec Slovenske nacionalne desnice Sašo Lap. General Kolšek je dobil povrnjena tudi vsa najvišja državna odlikovanja.

Konrad Kolšek (Foto: Wikipedia)

Proti Kolšku je ministrstvo za obrambo leta 1993 vložilo kazensko ovadbo, da je storil kaznivo dejanje služenja sovražnikovi vojski, saj je bilo evidentno, da je kot Slovenec sodeloval v sovražni vojski, ki je izvedla agresijo na Slovenijo. Sodišče ga je opralo vseh obtožb z utemeljitvijo, “da Jugoslovanska ljudska armada v času poveljevanja Kolška ni bila sovražna armada” in da lahko o sovražniku govorimo šele po 18. oktobru 1991, ko se je iztekel trimesečni moratorij po slovenski neodvisnosti. Kolšek je umrl aprila 2009 v celjski bolnišnici.

Janičarji- slovenski generali, ki so se borili na strani JLA 1

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...