Na današnji dan se je zgodil resnični dan upora proti okupatorju: spominjamo se, kako je organizacija TIGR kot prva napadla skupino italijanskih fašistov

Datum:

13. maj je prvi in pravi praznik slovenskega upora, saj nas spominja na prvi spopad Slovencev z okupatorjem na slovenskem ozemlju –  13 maja zjutraj, leta 1941 na Mali gori pri Ribnici. V spopadu je padel vojaški poveljnik TIGR-a Danilo Zelen, hudo ranjen je bil politični vodja Ferdo Kravanja, kulturni komisar Anton Majnik pa je uspel pobegniti. 

                   

S tem spopadom je bila obglavljena vodilna Tigrovska trojka. Ko bi ne bilo tega spopada in Danilo Zelen ne bi padel, bi bila slovenska zgodovina drugačna. Bila bi manj krvava, bila bi bolj uspešna, bolj domoljubna, vključevalna in pravična, predvsem pa se upor ne bi sprevrgel v bratomorno vojno.

Kajti Tigr je bil simbol pluralnosti in enotnosti v različnosti! TIGR ni razdvajal, TIGR je bil pluralen in združevalen. Zato bi 13. maj moral postati prvi državni praznik slovenskega upora. Ne dovolimo, da spomin nanj zbledi in se izbriše iz zgodovinskega spomina,” je zapisal predsednik društva Slovenski TIGR – 13. maj, Vili Kovačič.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...