Na Finskem bo zaprisegla koalicija, ki nasprotuje nezakonitemu priseljevanju

Datum:

Na Finskem bo zaprisegla konservativna koalicija z močno izraženo noto nasprotovanja nebrzdanemu in nezakonitemu priseljevanju. Mandatar za sestavo vlade Petteri Orpo, čigar Stranka nacionalne koalicije (NCP) je slavila na aprilskih parlamentarnih volitvah, je izjavil, da je bil s tremi desnimi strankami sklenjen dogovor. 

Koalicijo bodo tako poleg Stranke nacionalne koalicije sestavljali tudi Krščanski demokrati, Švedska ljudska stranka in pa stranka Finci. Štiri stranke imajo v parlamentu 108 sedežev v 200-članskem parlamentu.

Stranka Finci, prej znana kot stranka Pravi Finci, je po volitvah v začetku tega leta postala druga največja stranka v parlamentu. Desna nacionalistična stranka je večinoma vodila kampanjo proti priseljevanju in agendi Evropske unije. Pred tem je bila stranka od leta 2015 do 2017 v desnosredinski vladi s Stranko nacionalne koalicije. Orpova stranka, ki je na tokratnih volitvah osvojila 20,8 odstotka finskih glasov, spada v evropsko družino desnosredinskih strank Evropske ljudske stranke (EPP).

Skoraj trije meseci pogajanj
“Vsa vprašanja so bila rešena in dokumenti so pripravljeni,” je po poročanju Deutsche Welle poudaril Petteri Orpo, fiskalni konservativec, ki naj bi postal naslednji finski premier. V 11-ih tednih pogovorov po volitvah je beseda tekla o priseljevanju, podnebni politiki, javnih financah in razvojni pomoči.

Foto: STA

S tem, ko je Orpo dosegel, da so se štiri stranke končno dogovorile o skupni platformi, je finsko politiko uspel premakniti v desno, socialdemokrati, ki jih vodi odhajajoča premierka Sanna Marin, pa so bili potisnjeni na obrobje finske politike, potem ko so na volitvah uspeli osvojiti le 43 sedežev. “Ponosen sem na dober program in rezultat pogajanj. Vsa vprašanja so rešena,” je izpostavil Orpo na tiskovni konferenci v Helsinkih, skupaj s tremi voditelji strank bodoče koalicije.

Spreminjajoča politika
Vodja stranke Finci Riikka Purra je z zadovoljstvom izpostavila dogovor glede migracij, ki po njenih besedah predstavlja “resnično spremembo paradigme”. “Finska je bila edina nordijska država z ohlapno migracijsko politiko. To se bo zdaj spremenilo,” je povedala po poročanju STA. Kot pravi se obeta prepolovitev števila migrantov, ki jih država sprejme, zaostritev pridobivanja državljanstva in stalnega bivališča ter ločitev sistema socialne pomoči za migrante in državljane Finske.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...