Na lokaciji gradnje kanala C0 se danes obeta kmečki punt

Datum:

Že kar nekaj časa lahko spremljamo pretresljive novice o tem, kako poskuša ljubljanski župan Zoran Janković z uporabo nasilja izvesti gradnjo kanalizacijskega sistema na območju ljubljanskega vodonosnika. Ne samo, da gre pri tem za izjemno nevarno početje, saj gradnja poteka skozi vodovarstveno območje, povrhu vsega smo v letu 2023 priča stanju, ko se nad lastniki zemljišč, ki se z gradnjo ne strinjajo, izvaja nasilje. Ker je že jasno kot beli dan, da župan potrebne dokumentacije za gradnjo sploh nima, dela pa se vseeno izvajajo, se v petek ob 13:45 na lokaciji gradnje kanala C0 obeta kmečki punt proti gradnji drekovoda čez najboljšo vodo.

Ljubljanski svetnik Aleš Primc poudarja, da kmetje že vrsto let predstavljajo glavne branitelje ljubljanske čiste pitne vode. Ne samo, da jih je župan “najlepšega mesta na svetu” nezakonito razlastil, sedaj jim še nezakonito onemogoča dostop do njihove zemlje. Ker na področju MOL kot kaže ne veljajo zakoni RS, kot tudi ne Ustava RS in Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic, so se kmetje odločili za petkov protest na svoji zemlji, ki predstavlja lokacijo gradnjo nevarnega kanala C0.

Na trasi kanala CO je se izvaja nasilje Vir: Zajem zaslona, RTV

“Vabljeni, da jih s svojo udeležbo pridemo podpret. S tem bomo izkazali spoštovanje in solidarnost s kmeti ter dali svoj pomemben prispevek k zaustavitvi gradnje tega nevarnega, nezakonitega, nepotrebnega in protiustavnega tranzitnega kanalizacijskega kanala nad zajetjem, ki zagotavlja 90 odstotkov čiste pitne vode za Ljubljano,” je pozval Primc in poudaril, da če pride do zastrupitve te vode, je potrebno zavedanje, da Ljubljana sploh nima drugega vira čiste pitne vode, ki ga lahko nadomesti.

Navodila za udeležbo na kmečkem puntu, ki bo v petek, 17. marca, ob 13:45: Pojdite po Nemški cesti iz smeri Ježica proti Šentvidu. Približno na sredini Nemške ceste je izvoz na desno na široko makadamsko cesto s tablo “Separacija in betonarna Šuštar”. Tam bo tudi avto s slovensko zastavo. Po približno 700 m makadama parkirajte ob desni strani. Shod bo potekal približno 200 m peš od mesta za parkiranje. Pot do kraja protesta bo označena, tam bodo tudi ljudje, ki vas bodo usmerili. Obujte primerno obutev za travnik. Prinesite slovenske zastave in transparente!

Foto: Posnetek zaslona RTVS

V ponedeljek že 2. shod pred ljubljansko mestno hišo
V ponedeljek, 20. marca, ob 14.30, bo pred ljubljansko mestno hišo že 2. protest proti Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo. Opozicija v mestnem svetu je po besedah Primca vedno preglasovana z glasovi Jankovićevih in Golobovih svetnikov. Prepričan je, da edino, kar lahko ustavi Jankovićevo uničevanje Ljubljane in Slovenije, je, da njemu in njegovim podpornikom čim bolj množično pokaže, da tak način ne gre več naprej. “To ni samo boj za zdravo in pravično Ljubljano, ampak je boj za Slovenijo. Če se bodo take škodljive prakse dovolile v Ljubljani, se bodo razširile na vso Slovenijo.” 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...