Na osnovni šoli v Mariboru poučuje transspolni učitelj

Datum:

Šok za učence, šok za starše učencev. Na eni izmed mariborskih šol opravlja prakso učitelj oziroma učiteljica, transspolnik Lucienne-Beatrice Krstova.

                   

Veliko ogorčenih staršev učencev se je obregnilo ob transspolnega učitelja oziroma učiteljico, ki poučuje na eni izmed mariborskih osnovnih šol. Eden izmed njih je zapisal:”Po šoli hodi našminkan, z brki in brado, da s svojim videzom povzroča “razburjenje in zgražanje”.” A transspolnik Lucienne-Beatrice Krstova odgovarja: “Na nek način razumem, zakaj so nekateri starši ogorčeni, sem ena od prvih odkritih transspolnih učiteljic v osnovnih šolah. Otroci staršev, ki prisegajo na tradicionalne vrednote, bodo seznanjeni z drugačnostjo!” Piše portal Žurnal24. Triindvajsetletna Lucienne-Beatrice Krstova se je rodila v Skopju, z družino se je nato preselila v Maribor, ko je še obiskovala osnovno šolo.

Ali je to primerno za otroke, ki šele odraščajo in se verjetno sprašujejo, koga ta učiteljica predstavlja, je moški ali ženska? Na fakulteti so Krstovi sicer ponudili možnost, (odpustiti ali onemogočiti prakso ji pač ne morejo) da prakso prekine, a se je odločila, da jo nadaljuje. Sama pravi, da so jo učenci dobro sprejeli in bili so predvsem radovedni. Ampak, ali je to prava vzgoja tako za fante kot punce? Za učence mariborske osnovne šole?

Na spletnih omrežjih je završalo, v Mladini pa so jo vzeli v bran: “Študentko na praksi so napadli samo zato, ker je transspolna oseba,” so zapisali. Zapisali so, da so se prva nestrinjanja pojavila na Facebookovi strani Sveta roditeljev Slovenije, kjer so starši izrazili nezadovoljstvo in ogorčenost, kjer so se znašli tudi pozivi, naj starši pišejo vodstvu šole. V zvezi z incidentom namerava bodoči učitelj podati prijavo na policiji. A kljub temu ostaja trden v prepričanju, da bo postala učiteljica, poroča Mladina. “Za pedagoški poklic sem se odločila tudi zato, ker hočem zaščititi otroke, ki so del manjšin, torej otroke, ki so posebej izpostavljeni in se zaradi svoje drugačnosti srečujejo s takšnimi ali drugačnimi težavami. Hočem biti tam zanje, tudi zato, ker jaz tega, ko sem bila toliko stara, nisem imela.”

Sara Kovač/E- Maribor

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...