Na Ptuju se začenja festival Rimske igre

Datum:

Nocoj se na Ptuju začenjajo devete Rimske igre, s katerimi v mestu vsako poletje obujajo dogodke in način življenja izpred 2000 let, ko se je mestu še reklo Poetovio. Več kot 800 ljudi bo preoblečeno v senatorje, gladiatorje, legionarje in vestalke, predstavilo življenje in običaje v času starega Rima.

Veliki tabor bo letos stal na novem prizorišču – rimskem kampu Poetovio na Štukih, ki naj bi v prihodnje postal stalno prizorišče predstavitve rimske dediščine Ptuja čez celo poletje. Kamp je svoja vrata odprl junija, uradno pa se bodo rimske igre začele z nocojšnjo posvetitvijo prostora in zabavo.

Potekal bo tudi otroški tabor
Dogajanje bo podobno prejšnjim letom. V petek se bo začel tridnevni otroški tabor, kjer bodo otroci lahko spoznavali rimski način življenja in takratne običaje. Zvečer bo zabava z bruhalci ognja in plesom v tančicah.

Osrednje dogajanje bo v soboto s povorko po mestnih ulicah ter dogajanjem na mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom, v katerem že po tradiciji sodelujejo, preoblečeni v Rimljane, tudi številni domačini. Med drugim bodo predstavili ples vestalk, gladiatorske boje in druge rimske igre. Obiskovalci bodo lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

Zaključili bodo z blagoslovom glavnega stebra
Zaključek dogajanja bo v nedeljo s pestrim dogajanjem za družine in otroke skozi ves dan, zvečer pa bo svečani zaključek z blagoslovom glavnega stebra za prihodnje jubilejne desete Rimske igre. S prireditvijo obujajo 2000 let stare zgodbe iz časa, ko je bil Ptuj, takrat imenovan Poetovio, najprej vojaška postojanka, kasneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto, ki se  lahko poleg antične pohvali tudi z bogato srednjeveško tradicijo.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...