Na RTV omenjajo imena le takrat, ko ne gre za “njihove”

Datum:

Z imeni se na javnem zavodu sicer lahko operira, ampak le če ne gre za naše, al kako že to gre, @rtvslo?”, je na Twitterju zapisal politični analitik Mitja Iršič. Njegov komentar se je nanašal na dva različna naslova na spletni strani RTVS, kjer so dvojni vatli več kot očitni. Glede na pretekle zapise, novice in objave o nekdanjem premierju Janezu Janši in njegovi vladi, si lahko samo predstavljamo, kako bi o zadevi poročali, če bi bila situacija obratna in bi bil Janez Janša vpleten v zadevo.

Ko se poroča o sumih kaznivega dejanja ponarejanja listin v zvezi z Rokom Snežičem in Dijano Đudić, javna televizija to seveda javno izpostavi, celo večkrat. Ko pa je potrebno izpostaviti spolne predatorje, kot so Dušan Smodej, Roman Uranjek, in druge, ki so se več kot očitno ves ta čas skrivali pod okriljem levičarjem, pa njihovih imen, čeprav so že vsem znana, ni zaznati nikjer. Ali bi bilo tako kot danes tudi v primeru, da bi Janšo ali kakšnega poslanca SDS slikali skupaj na javni tribuni s spolnim prestopnikom in potencialnim posiljevalcem? Seveda ne, ker ni njihov.

Neverjetno podrobno so se osrednji mediji lotili zadeve v povezavi s preiskovanjem sumov kaznivega dejanja v primeru Roka Snežiča in Dijane Đudić. Njuni imeni je moč zaslediti večkrat celo v naslovu. Pa med besedilom, po neuradnih informacijah portala so ovadbe doletele tudi davčnega svetovalca Roka Snežiča in bosansko državljanko Dijano Đuđić, ki je slovenski javnosti znana iz afere glede posojila 450 tisoč evrov stranki SDS. Oba sta bila tudi tarči hišnih preiskav, ki so jih kriminalisti marca lani opravili na 40 naslovih v Sloveniji, na Hrvaškem ter v BiH-u“, je navedeno na spletni strani RTV Slovenija.

Očitno pa je RTV z imeni pazljiva le, ko ne ne gre za “njihove”. V zvezi z afero spolne izprijenosti s strani Dušana Smodeja, Romana Uranjeka in ostalih, ki so sodelovali pri tem, pa o imenih ni zaslediti ne duha ne sluha, namesto dejanskega imena pa so zapisali: Na družbenem omrežju Instagram najrazličnejši uporabniki zoper znanega novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub zbirajo anonimna pričevanja.« V tem primeru se namreč sklicujejo na varstvo osebnih podatkov, čeprav so imena v zadnjih dneh slovenski javnosti postala dodobra znana.

Foto: zajem zaslona
Foto: zajem zaslona

Ta tema osrednjih medijev doslej sicer ni zanimala, a podobno kot pri nekaterih aferah v preteklosti (Baričević, Tič), je zaradi pritiska družabnih omrežij ter nekaterih medijskih objav ne morejo več ignorirati. Tako je danes o njej poročal tudi portal 24ur.com, vendar brez imena osumljenega umetnika, portal MMC RTV Slovenija pa je objavil zgolj splošen poziv policije k prijavi domnevnih kaznivih dejanj brez konkretne navedbe zadeve. Dvojni vatli so postali stalnica javne televizije in osrednjih medijev, vendar bodo tokrat zadevo težko pometli pod preprogo, saj je povzročila eksplozijo na spletnih omrežjih in v alternativnih medijih. Vsi se na vse pretege trudijo rešiti z absurdnim sklicevanjem na Janšo, SDS, “janšizem” ter “antijanšizem”, a tokrat to ne bo vžgalo. Sploh, če pomislimo na prizadete starše in ostale člane družin zlorabljenih deklet.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...