Nadaljuje se vrh Ukrajina-EU – kdaj bo EU prižgala zeleno luč za članstvo?

Datum:

V ukrajinski prestolnici Kijev danes poteka ključni vrh EU–Ukrajina, ki bo najbrž usodno vplival na geopolitično krajino še desetletja. Za kako pomemben dogodek gre, se očitno zavedajo tudi Rusi, saj so se danes pred začetkom vrha oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnega napada, poročajo dopisniki francoske tiskovne agencije AFP. Voditelji institucij EU in Ukrajine bodo sicer danes razpravljali o podpori Ukrajini na njeni poti v EU in pri soočanju z rusko agresijo.

Predsednik Evropskega sveta Charlesa Michela, predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnika EU-ja Josep Borrell so odpotovali v Kijev, da bi dokazali podporo Ukrajini ob prvi obletnici ruske invazije na le-to.

“Naša odločenost ne bo popustila. Podpirali vas bomo tudi na vsakem koraku vaše poti v EU,” je v petek zjutraj na Twitterju zapisal predsedujoči EU Charles Michel pod svojo sliko na osrednjem kijevskem trgu. Po opozorilu o zračnem napadu sicer ni prišlo do dejanskih napadov.

Ukrajina še ne bo povabljena v EU
Zelenski zahteva več kaznovalnih ukrepov proti Rusiji s strani Evropske unije, vendar nove sankcije, ki jih blok pripravlja za obletnico, naj ne bi izpolnjevale zahtev njegove vlade. Kijev je zaprosil za pridružitev bloku nekaj dni po ruski invaziji lani. EU je prošnjo sprejela, čeprav je zavrnila pozive Ukrajine po hitri poti do članstva, medtem ko je država v vojni. “EU bo podpirala Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo proti sedanji agresijski vojni Rusije, dokler bo potrebno,” so Michel, Zelenski in Ursula von der Leyen zapisali v skupni izjavi, osnutek katere je videl Reuters. Uradniki EU so našteli več zahtev za vstop, od politične in gospodarske stabilnosti do sprejemanja različnih zakonov EU. Postopek bo verjetno trajal leta. “Nekateri bodo morda želeli ugibati o končni igri, a preprosta resnica je, da še nismo tam,” je dejal uradnik EU.

Nov sveženj ukrepov
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obljubila, da bo Rusijo udarila z novim svežnjem sankcij EU ob prvi obletnici vojne v Ukrajini. “Rusija plačuje visoko ceno, saj naše sankcije spodkopavajo njeno gospodarstvo in ga vržejo nazaj za eno generacijo,” je dejala von der Leynova. “Do 24. februarja, natanko eno leto od začetka invazije, želimo vzpostaviti deseti sveženj sankcij,” je povedala, a ni dala nobenih podrobnosti o tem, kateri sektorji ali izvozi bodo ciljni. “Vidimo, da se je tempo sankcij v Evropi nekoliko upočasnil, medtem ko teroristična država pospešuje prilagajanje sankcijam. Vredno jih je dohiteti in to popraviti,” je dejal Zelenski v ukrajinščini.

Von der Leyen je poudarila še, da njena ekipa oblikuje pravne načine, ki bi EU omogočili zaplembo ruskega premoženja, ki je bilo zamrznjeno v devetih paketih sankcij, vključno z milijardami deviznih rezerv, ki jih ima ruska centralna banka. “Putina moramo prisiliti k plačilu za njegovo grozovito vojno,” je dejala von der Leyen. Dodatna sredstva, zbrana z zaplembo, so namenjena plačilu obnove Ukrajine, ki je po ocenah Evropske komisije vredna najmanj 600 milijard evrov.  Povedala je, da bo Komisija kot prvi korak zagotovila 1 milijardo evrov sredstev za “hitro okrevanje” in za kritje najnujnejših potreb Ukrajine.

Vir: EPA

Več orožja, zaostrene sankcije, več prostega trga
Predstavniki EU so povedali, da so teme, o katerih so razpravljali v četrtek, vključevale več orožja, denarja in energetske podpore Ukrajini, boljši dostop za njene izdelke na trgu EU, zaostrene sankcije proti Moskvi in prizadevanja za pregon ruskih vojnih zločinov.

Nemška vlada je odobrila dobavo tankov leopard 1 Ukrajini iz zalog in se pogovarja o odkupu 15 tankov gepard iz Katarja, je v petek poročal časnik Sueddeutsche Zeitung, ki se sklicuje na vladne vire. Leopard 1 ni tako napreden kot leopard 2, za katerega so Nemčija in druge države prejšnji teden obljubile, a bi ga lahko dobavili prej.

EU je od Ukrajine zahteva več protikorupcijskih ukrepov, češ da mora ustvariti verodostojne rezultate. V ta namen je Zelenski v zadnjih dveh tednih napovedal odpustitve in preiskave nekaterih uradnikov, pri čemer je ostro dejal, da mora biti obrambno ministrstvo čisto. Oblasti so v četrtek povedale, da so visoke vojaške uradnike preiskovale v dveh primerih suma korupcije. Ločeno je bila aretirana kriminalna združba, osumljena poneverbe državnih sredstev s prodajo predragih jajc in drugih živil obrambnim uradnikom, je sporočil državni preiskovalni urad. Ta teden so oblasti izvedle racijo na domovih enega najvidnejših ukrajinskih milijarderjev in nekdanjega notranjega ministra ter napovedale preiskavo milijarde dolarjev vredne goljufije v največji naftni družbi in rafineriji. Von der Leynova je racije pozdravila.

Vir: EPA

Rusija okrepljeno pritiska na vzhod Ukrajine
Vrh EU–Ukrajina sovpada s krepitvijo ruskega pritiska na ukrajinske sile na vzhodnih bojiščih ter tudi na severovzhodu in jugu. Ukrajina pravi, da Moskva pošilja na tisoče vojakov in plačancev v smrt v napadih človeških valov za majhne dobičke, da bi pomirila politične gospodarje. “Pripeljejo moške iz svojega nabora in poskušajo sistematično najti mesta za preboj naše obrambe,” je za ukrajinski radio NV povedal Serhi Čerevati, tiskovni predstavnik vzhodne fronte ukrajinskih oboroženih sil. “Cilj je izpolniti cilj vodstva, da prevzame nadzor nad celotno regijo Doneck. Toda ta načrt je že nekaj mesecev zapored moten.” Moskva pravi, da je eden od njenih glavnih ciljev v Ukrajini zavarovanje preostale province Doneck, ene od štirih, ki si jih je enostransko priključila septembra. Njen glavni poudarek je bil na mestu Doneck Bahmut, kjer so njene sile v preteklem tednu beležile postopne pridobitve.

Beloruski prostovoljec, ki se bori za Ukrajino, je dejal, da še ni znakov, da se ukrajinske sile nameravajo umakniti. “Trenutno je ravno obratno, krepijo se položaji, kjer nas Rusi skušajo odrezati. Vse pa je odvisno od tega, kako se bodo razmere razvijale. Za zdaj držimo.” Ruske sile so izvedle dva napada na mesto Kramatorsk v regiji Donecka, pri čemer so poškodovale zgradbe in povzročile nekaj civilnih žrtev, je ukrajinska vojska sporočila pozno v četrtek. Ruski izstrelek je v sredo zadel stanovanjski blok v mestu in ubil ljudi.

Vrh se nadaljuje
Vrh se medtem kljub ruski grožnji nadaljuje. Ena glavnih tem današnjega srečanja bo približevanje Ukrajine EU-ju.

Zelenski je v nagovoru poudaril tudi, da si njegova država zasluži, da z Evropsko unijo še letos začne pristopna pogajanja o članstvu v povezavi. “Le močna Ukrajina in močna Evropska unija lahko skupaj zaščitita življenje, ki ga cenimo,” je dejal.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...

Stojmenova Duh bi “čistila digitalne odpadke”

V času, ko so cene vsega postale vrtoglavo visoke,...