Nagrajenci natečaja ob 100. obletnici Knafelčeve markacije

Datum:

V torek so na novomeškem rotovžu sprejeli nagrajence fotografskega in likovnega natečaja, ki so ga skupaj s Planinskim društvom Krka Novo mesto razpisali ob 100. obletnici Knafelčeve markacije.

                   

Lani je minilo sto let, odkar je v uporabi Knafelčeva markacija, prepoznavna bela pika, obrobljena z rdečim kolobarjem, ki planincem in pohodnikom kaže pravo pot.

Leta 1922 jo je iznašel takratni načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva Alojz Knafelc, ki je bil rojen v Novem mestu. 100. obletnico Knafelčeve markacije smo v Novem mestu obeležili s postavitvijo spominskega obeležja, ki od lanskega septembra na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča spominja, da je avtor tega znamenitega simbola Novomeščan.

Mestna občina Novo mesto in Planinsko društvo Krka Novo mesto sta ob tej priložnosti razpisala tudi nagradni fotografski in likovni natečaj, ki je potekal od 19. 9. do 15. 11. 2022. Na natečaj je prispelo 35 fotografij in 54 likovnih izdelkov, pri ustvarjanju katerih je sodelovalo več kot 100 posameznikov in otrok iz osnovnih šol Otočec, Šmihel in Center ter vrtcev Otočec in Ciciban, enota Labod.

Prispele likovne izdelke in fotografije je ocenjevala petčlanska komisija in izbrala 5 izstopajočih fotografij in 6 izstopajočih likovnih izdelkov. Največ glasov komisije je prejela fotografija Andreje Murgelj, med likovnimi izdelki pa je komisijo najbolj navdušil linorez Primoža Skubica, učenca 6. razreda OŠ Otočec.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je podelil nagrade avtorjem najboljših likovnih in fotografskih izdelkov:

1. Primož Skubic, 6. razred, OŠ Otočec

2. Vrtec Ciciban, enota Labod, skupina Polžki

3. Alina Zupančič, 4. razred, OŠ Šmihel

4. Zala Zupančič, 7. razred, OŠ Otočec

5. Vida Čepin, 4. razred, OŠ Otočec

6. Hana Pucelj, 5. a., OŠ Otočec

Nagrade za najboljše fotografske izdelke so prejeli: 

1. Andreja Murgelj (1. mesto)

2. Željko Starčević, Herceg Novi (2. in 5. mesto)

2. Željko Starčević, Herceg Novi (2. in 5. mesto)

3. Ratomir Draganjac, Karlovac (3. in 4. mesto)

 

Predstavnik planinskega društva Krka Tone Progar pa je podeli nagrade in priznanja vsem sodelujočim šolam in vrtcem: OŠ Otočec, OŠ Šmihel, OŠ Center, Vrtcu Otočec, Vrtcu Ciciban, enota Labod.

Galerija fotografij in likovnih izdelkov, ki so prispeli na nagradni natečaj ob 100. obletnici Knafelčeve markacije, je dostopna na povezavi: novomesto.si

Moja Dolenjska 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...