Največji dunajski dobavitelj elektrike Wien Energie je tik pred bankrotom – nadzor cen ne deluje!

Datum:

Nadzor cen ne deluje. Energetsko podjetje Wien Energie z Dunaja se je znašlo pred bankrotom. Podjetje je močno prizadeto zaradi bliskovite rasti cen. Skupina mora položiti 1,7 milijarde evrov in potrebuje zavarovanje. 

                   

Avstrijci so bili presenečeni, ko so v nedeljo zjutraj nenadoma izvedeli, da bo še isti dan pri kanclerju potekal krizni vrh o cenah energije. Zadnje čase je bila zvezna vlada glede tega precej redkobesedna. Kancler Karl Nehammer je povabil več funkcionarjev, med drugim tudi šefa Wien Energie Michaela Strebla. Od političnih predstavnikov pa so se srečanja udeležili: finančni minister Magnus Brunner, minister za gospodarstvo Martin Kocher (oba ÖVP), ministrica za energetiko Leonore Gewessler (Zeleni) ter oba vodja klubov vladnih strank, August Wöginger in Sigrid Maurer. Wien Energie potrebuje zavarovanje, je bilo ugotovljeno v nedeljo zvečer na sestanku, poroča Heute.

Podjetje preživlja turbulentne čase zaradi izjemnih dvigov cen na trgu električne energije na trgu. Hčerinska družba mesta Dunaj mora v začetku tedna položiti med 1,7 in 1,8 milijarde evrov – in tega ne zmore več storiti sama. Ker so cene električne energije skokovito narasle tudi v veleprodaji (tu mora kupovati Wien Energie), varščine ne zadoščajo več. Zato mora priskočiti na pomoč zvezna vlada. Mesto samo tega ne zmore več, posledično pa mora oddati vlogo za podporo. Približno dva milijona strank ima pogodbo z Wien Energie – zato se bo finančni minister Brunner verjetno moral odločiti za rešilni paket.

Cene električne energije hitro rastejo. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Wien Energie je v nedeljo zvečer izjavil, da “ni plačilno nesposoben, vendar so se zaradi eksplozije cen električne energije po Evropi potrebne varščine nepričakovano dvignile“. Kot so še navedli, sta Wien Energie & Wiener Stadtwerke trdni, ekonomski zdravi podjetji z odličnimi bonitetnimi ocenami. Pred nekaj tedni je Wien Energie napovedal, da bodo s 1. septembrom močno zvišali cene elektrike in plina za odjemalce. Za gospodinjskega odjemalca s porabo električne energije 2.000 kWh na leto uskladitev cene pomeni okoli 36 evrov dodatnih mesečnih stroškov. V primeru plina so dodatni stroški približno dvakrat višji.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...