Napad na Notre-Dame še bolj spodbudil protestnike v rumenih telovnikih v boju proti Macronovi eliti

Datum:

Protesti rumenih telovnikov so se na ulicah Pariza nadaljevali, kljub pozivom oblasti, ki so želele izrabiti tragični ponedeljkov požig notredamske katedrale, po enotnosti. 

                   

Francoski protestniki v rumenih telovnikih ne popuščajo. V soboto so se že 23-ič zapored zbrali na ulicah francoskih mest na protivladnih protestih.

Oblasti so želele proteste preprečiti s sklicevanjem na tragični ponedeljkov požig cerkve Notre-Dame. Francoski notranji minister Cristophe Castaner je tako že v petek sporočil, da se “protestniki očitno ne zavedajo, kaj se je zgodilo z notredamsko katedralo“.

Toda učinek je bil ravno nasproten. Ravno napad na enega največjih evropskih in kulturnih spomenikov je spodbudil številne, da še bolj odločno protestirajo proti Macronovi vladi.

Policija nadaljevala z agresivnim pristopom do protestnikov
Sobotni protest je tako izgledal še najbolj podoben prvemu organiziranemu protestu rumenih telovnikov, novembra lansko leto, ko so pričeli z bojem proti nižjim davkom. Pri tem so zaprli ulice, policija je proti njim uporabila solzivec ter vodne topove, da bi razgnala množico. Prišlo je tudi do spopadov med policijo in protestniki.

Foto: epa

Kar 60 tisoč policistov je bilo v soboto na ulicah večjih mest po Franciji, skupno pa so aretirali 189 ljudi, poroča France Info.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...