[FOTO] Napad na svobodo novinarjev: Levi fašisti napadli novinarko Demokracije Petro Janša, policija ni posredovala!

Datum:

Na majskem protestnem shodu, kjer se vztrajnice in vztrajniki Odbora 2014 vsak drugi četrtek v mesecu tradicionalno zbirajo pred Vrhovnim sodiščem RS v Ljubljani, je prišlo do incidenta. Napadena je bila novinarka Demokracije Petra Janša.

Shod je sprva potekal mirno in dostojanstveno. Poleg predsednika Odbora 2014 Aleša Primca sta na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem pravosodju opozorila še poslanec SDS mag. Andrej Šircelj in glavni pobudnik iniciative za drugi tir Vili Kovačič.

Napad na novinarko Petro Janša
Ko se je shod približeval koncu, se je zgodilo nekaj, česar ni nihče pričakoval. Med govorom zadnjega govorca Vilija Kovačiča je novinarka Petra Janša, kot že večkrat doslej, stopila onkraj ceste pri Miklošičevem parku in fotografirala osebe, ki so tam stale. Poleg policistov so bili navzoči še brezdomec Tone, ki je pred prejšnjim protestnim shodom prav v Miklošičevem parku napadel vztrajnika Ibra, in še nekatere neznane osebe. Fotografiranje je, kot kaže, za zdaj še neznano osebo zmotilo, da je Janševo zgrabil za roko, na kateri so bile vidne modrice, ter od nje zahteval, naj preneha s fotografiranjem. Prav tako je njeno dejanje zmotilo policiste, saj so ji dejali, naj odide. Janševa jim je začudeno odgovorila, da “tega ne počnem prvič in kot veste, sem novinarka. Ne razumem, zakaj ne smem fotografirati in zakaj je to zdaj nedovoljeno. Dobro veste, kdo sem, kako mi je ime.” Nato so jo policisti popisali, vzeli so njene osebne podatke, prav tako tudi napadalčeve. Janševo je dogodek pretresel, kar tudi ni čudno, saj je sredi belega dne doživela napad. Po shodu se je odpravila v zdravstveni dom na pregled, ovadba pa bo, kot kaže, še sledila.

Aleš Primc, predsednik Odbora 2014 in vztrajnik Ibro (foto: R.F.K.)

Shoda se je udeležil tudi vztrajnik Ibro, ki ga je napadel nahujskani brezdomec
Aleš Primc je na shodu prav lepo pozdravil tudi vztrajnika Ibra, ki je po incidentu v Miklošičevem parku postal znan javnosti. Za osvežitev spomina. Nekateri mediji so zlorabili nahujskanega brezdomca Toneta in neresnično poročali, da je šlo za napad na brezdomca in ne na vztrajnika. Predsednik Odbora 2014 poudarja, da so mediji predstavili zgolj eno plat zvona in da je bil dogodek predvsem samoobrambne narave. Od težkega dela celo življenje zgarani vztrajnik Ibro je tako kot običajno prišel na shod Odbora 2014 pol ure pred začetkom in na klopci v parku mirno čakal na začetek shoda ob 17. uri. V Odboru 2014 še poudarjajo, da se napad 60-letnega nahujskanega klošarja Toneta in samoobramba mirnega 76-letnega vztrajnika Ibra nista zgodila pred sodiščem, na shodu Odbora 2014, kot so neresnično poročali nekateri mediji, ampak v Miklošičevem parku, približno pol ure pred shodom. Zaradi tega je Primc pozval vse, ki so dogodek v Miklošičevem parku videli, naj se oglasijo in se dogovorijo za skupno pričanje na policiji. “Mislim, da je treba zdaj, ko je Ibro bil napaden, ne samo v parku, z berglo, ampak zdaj še z lažnivimi pričami, ga preganjajo sodno, mu moramo pomagati.” Skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so poleg medijev, ki neresnično poročajo, v incidente vpleteni tudi drugi, saj z vrednostjo nekaj evrov podkupujejo ljudi, ki brez razloga napadajo nedolžne, ki se samo borijo za človekove pravice.

“Tukaj smo kljub temu, čeprav bi si nekateri želeli, da nas ne bi bilo več. Zelo sem vesel, da smo z našimi shodi preživeli Branka Maslešo in Zvonka Fišerja,” pa je sicer uvodoma dejal Aleš Primc in dodal, da nista sicer odšla tako kot bi morala iti, saj bi morala iti predčasno. “Šla sta pa tako, da sta odslužila svoj mandat, ampak ne odslužila ljudstvu, temveč tistim, ki so ju postavili. In ne samo to, določila sta svoja naslednika,” so bile še Primčeve besede. Prav tako je predsednik Odbora 2014 dejal, da je minuli teden nastopil službo novi generalni državni tožilec Drago Šketa. “Obema, tako novemu predsedniku Vrhovnega sodišča RS kot novemu generalnemu državnemu tožilcu, predlagamo, da bolj ljubita resnico in pravico kot pa pokvarjene prijatelje, ki so ju nastavili.”  To izjavo je Primc obrazložil v besedami, da kljub temu, da so ju nastavili pokvarjenci, imata možnost, da s svojim delom opereta svoje ime in če bosta dobro opravljala svoje delo, jima bodo na koncu vsi čestitali ter se jima zahvalili “in tudi pozabili to, na kakšen način sta bila imenovana”. Aleš Primc je še povedal, da njim ne gre za to, da bi padale glave. Prav tako jim ne gre za nikakršno maščevanje, ampak za to, da bi navaden človek, ki pride na sodišče, tam imel in doživel pravico, da bi bil pošteno obravnavan v skladu z ustavo in v skladu z zakonom.

Andrej Šircelj, poslanec SDS (foto: R.F.K.)

Pravosodna pravica je temelj vse pravice
“Tudi pravice v financah, tudi pravice v gospodarstvu in v veliko veselje mi je, da lahko danes tukaj med nami pozdravim glavnega profesorja javnih financ v Sloveniji, mag. Andreja Širclja,” je dejal Aleš Primc. Poslanec SDS je dejal, “da smo v maju pred mnogimi leti končali drugo svetovno vojno. Končali smo tudi z določeno ideologijo, to je z nacizmom in fašizmom, vendar žal nismo končali s komunizmom”. Pri tem je Šircelj dejal, da je bil ta komunizem pri nas v Sloveniji, v nekdanji državi Jugoslaviji, dejansko pravno določen do leta 1990, 1991, 1992, ko so nastopile prve ptice pomladi, ko so nastopile prve ptice demokracije in takrat, leta 1989, je bila sprejeta Majniška deklaracija. “In mislim, da je Majniška deklaracija pomemben dogodek, pomembna listina za Slovenijo, za demokratično Slovenijo, zato da imamo danes svojo državo, zato da ta država temelji – naj bi temeljila na pravu, na človekovih pravicah, na demokratičnih odnosih,” je še povedal in dodal, da ne glede na to, da so bile takrat ideje plemenite, da so bile želje plemenite, Šircelj ugotavlja, da danes temu ni tako. “Žal je s tem, ko smo prišli v novi demokratični sistem, ostalo še vedno veliko prahu, še veliko nerazčiščenih grozodejstev iz prejšnjega sistema. In nerazčiščeni so še vedno številni uboji, trpljenja ljudi, krivice, ki so se takrat zgodile in mislim, da nas tukaj čaka še veliko dela.”

Civilna iniciativa bo s podpisi za referendum o drugem tiru nadaljevala
Glavni pobudnik iniciative za drugi tir Vili Kovačič je ponovno opozoril, da zdajšnji zakon za drugi tir udejanja “zlati” tir za nekatere, v resnici pa pomeni enojni tir za dvojno ceno in nikakršno rešitev problema, ki ga zdajšnja železnica predstavlja za lokalno prebivalstvo. Poudaril je, da  bodo nadaljevali z zbiranjem podpisov za referendum, in sicer do ponedeljka, 15. maja, ko se izteče rok za predajo podpisov v Državni zbor RS (DZ) in dodal: “Takrat bomo podpise tudi vložili v državni zbor. To je tudi boj za novo prihodnost, za politiko, ki bo služila ljudem in bo temeljila na razumu in pogumu, za dobro vseh, ne zgolj peščice gradbenih baronov, ki bodo dokončno izmozgali slovenski narod.” Kovačič pa je javnost seznanil tudi s tem, da bo prihodnji torek, ob 20.55, v živo nastopil na Novi24TV, v novi oddaji Tema dneva, kjer bosta z voditeljico Evo Centrih komentirala ravno drugi tir.

Vili Kovačič, glavni pobudnik iniciative za drugi tir (foto: R.F.K.)

Kljub incidentu pa so na shodu sodelujoči spet obrnili hrbet zlorabam v slovenskem pravosodju na način, da so za 20 minut, v popolni tišini, obrnili hrbet stavbi Vrhovnega sodišča RS. Prav tako bo Odbor za človekove pravice in državo vladavine prava nadaljeval z rednimi shodi pred hišo sramote, kakor imenujejo Vrhovno sodišče RS. In to z željo, da bo Slovenija dejansko uspela vzpostaviti vladavino prava.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...