Napoved letošnje gospodarske rasti je zgolj 1,3 odstotna

Datum:

Banka Slovenije je podala novo, znižano napoved gospodarske rasti za letos, ki znaša samo 1,3 odstotka. Junija je bila namreč napovedana 2-odstotna rast. Napoved za prihodnje leto pa je nespremenjena in znaša 2,2 odstotka, za leto 2025 pa je višja za 0,1 odstotne točke in znaša 2,3 odstotka. Letos naj bi inflacija znašala 7,2 odstotka, v naslednjem letu pa 3 odstotke. Spomnimo, da je bila v času Janševe vlade gospodarska rast tudi 10-odstotna! 

Slovensko makroekonomsko okolje je bilo v letošnjem letu zaznamovano z visoko inflacijo in izzvenevanjem učinkov gospodarskega okrevanja po pandemiji. Novico je sporočila viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer. Po precej visoki rasti v preteklih dveh letih pa se za letošnje leto pričakuje, da se bo rast umirila pri 1,3 odstotka, poroča STA.

Z nadaljnjim padanjem inflacije, dvigom realnih dohodkov prebivalcev in postopnim dvigom izvoznega povpraševanja pa naj bi se gospodarska rast vnovič postopoma pojačala. Za leto 2026 je tako napovedana 2,5 odstotna rast. Med razlogi za letošnje ohlajanje gospodarstva sta nižja zasebna potrošnja in nižja mednarodna menjava, ki pa naj bi se v letih 2024–2026 znova okrepili.

Banka Slovenije (Foto: STA)

Zaskrbljujoče pa je, da bodo naložbe, ki so gospodarsko rast letos ohranjale, v prihajajočih treh letih nižje. Do leta 2026 se pričakuje tudi upočasnitev rasti zaposlenosti z lanskoletnih 3 odstotkov na 1,2 odstotka v letošnjem letu in na okoli 0,5 odstotka v preostanku obdobja. Upočasnitev bodo najbolj občutile predelovalne dejavnosti, kjer že beležijo upad izvoznih naročil in poslabšanje razmer na področju poslovanja, zaposlovanje pa je tako rekoč že ustavljeno, vendar povečanja vsesplošne brezposelnosti ni pričakovati.

Inflacija bo letos 7,2-odstotna
Nominalna rast plač bo do leta 2026 ostala visoka in naj bi letos znašala 11,5 odstotka, zatem pa se postopoma umirila. Tudi realno naj bi plače rastle, kar naj bi prispevalo k nadomestitvi izgube kupne moči ob visoki inflaciji lansko leto. Inflacija pa bo letos 7,2 odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v junijski napovedi, v letu 2024 pa 3,0 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Za leto 2025 pa je pričakovanje glede inflacije zvišano za 0,5 odstotne točke na 3,1 odstotka. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...