Naravnost neverjetno: Kenda bo ostal v UKC in po novem opravljal delo svetovalca za skoraj 4000 evrov bruto plače

Datum:

Naravnost neverjetno, v kakšni državi živimo. Dolgoletni strokovni direktor Pediatrične klinike UKC, Rajko Kenda, ki se je kljub ugotovljenim strokovnim in sistemskim napakam brez sramu oklepal svojega položaja, se očitno kljub izteku mandata kot bršljan še vedno krčevito oklepa zidov UKC Ljubljana. Kendi je namreč zmanjkalo nekaj mesecev delovne dobe za upokojitev in zdaj bo opravljal delo svetovalca ter za to prejemal bruto plačo v vrednosti skoraj 4000 evrov mesečno. 

                   

Kendi, ki je s svojim odnosom rad igral vlogo boga, ni bilo mar za poročilo o nadzoru otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, v katerem je bila pred dvema letoma razkrita vrsta strokovnih in sistemskih napak, ki so povzročile smrt kar 33 otrok, od katerih so tretjino povzročile prav strokovne napake. Kenda, ki sicer goji velike simpatije do ljubljanskega župana Zorana Jankovića, pa kljub ugotovitvam, da je bil sedem let trajajoč program otroške srčne kirurgije kadrovsko pomanjkljiv, neetičen, odnosi med zaposlenimi pa na zelo nizki ravni, ni želel odstopiti, saj po njegovem mnenju za to naj ne bi bilo dovolj utemeljenih razlogov.

Ves čas prepričan, da se mu dela velika moralna krivica
Glede očitkov o objektivni odgovornosti je Kenda, ki je prepričan, da se mu dela velika moralna krivica, izpostavljal, da če govorimo o tej, je odgovornost generalnega direktorja UKC Andraža Kopača in strokovne direktorice UKC Ljubljana Marije Pfeifer vsaj tako velika kot njegova. Sicer je vodstvo UKC Ljubljana že marca letos začelo s postopkom za razrešitev Kende, zato, ker je kriv za delovne razmere na kliniki. Postopki za razrešitev so se zavlekli v poletje, dolgoletnemu strokovnemu direktorju ljubljanske pediatrične klinike pa se je medtem zadnji dan v avgustu iztekel mandat. S prvim septembrom je tako strokovno vodenje prevzela nefrologinja Anamarija Meglič.

Foto: STA

Katastrofalni odnosi privedli do smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti
V javnosti je pošteno završalo po tem, ko so je izvedelo za izsledke, da do smrti 37 dni starega dojenčka oktobra 2015, ki se je rodil s prirojeno srčno napako, ne bi prišlo, če bi bili odnosi zdravnikov pred diagnostičnim posegom dobri. Prav tako ne bi prišlo tudi do smrti komaj 14-letnega fanta, ki je septembra lani izgubil življenje zaradi slabih odnosov med zdravniki, konkretno med t. i. letečim zdravnikom Urošem Mazićem, kateremu se stanje mladostnika ni zdelo ogrožajoče, in dvema drugima zdravnikoma z drugačnim mnenjem.

Arogantnost Kende je bilo mogoče v izraziti obliki videti v primeru zavračanja aktivnega zdravljenja dvoletne Neže Arnolj, ki pa se lahko staršem zahvali, da je še živa. Kenda je namreč v času najhujše stiske staršev na novinarski konferenci zatrdil, da sta “starša zazibana v lažno upanje, da bi najin otrok lahko živel”. Po tem, ko je deklica preživela dlje, kot so ji napovedali zdravniki, sta se starša namreč odločila, da jo na lastno odgovornost in s svojim prevozom odpeljeta iz UKC Ljubljana. 

V sredo otvoril razstavo likovnih del
Kot lahko vidimo, se je v času, ko je Kenda opravljal delo strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC, zgodilo toliko afer, da je res težko razumeti, kako je mogoče, da se je toliko časa obdržal na položaju. Še težje pa je razumeti, čemu ga niso razrešili še preden bi se mu iztekel mandat. Ker je Kendi zmanjkalo nekaj mesecev delovne dobe za upokojitev, zdaj v UKC Ljubljana opravlja delo svetovalca, v sredo pa je kot koordinator projekta otvoril razstavo likovnih del v avli pediatrične klinike z naslovom Umetnost z višjim ciljem. Kenda je otvoritev razstave primerjal z zadnjo češnjo na njegovi torti in dodal, da je ponosen na informacijske dosežke pediatrične klinike in odprtje dnevnega oddelka na otroški onkologiji.

Foto: STA

Kenda več kot očitno ne čuti prav nikakršne krivde za smrt otrok, ki so imeli še celo življenje pred seboj, saj bo odslej opravljal naloge s področja varnosti, kakovosti in informatizacije pediatrične klinike in to kar za skoraj 4000 evrov bruto mesečne plače, poroča Delo. Le kako je to mogoče? Mu morda pri tem pomaga njegova naklonjenost županu Jankoviću, za katerega se zdi, da je povsem nedotakljiv? Dejstvo pa je, da Kenda vztraja, da za upokojitev še nikakor ni dozorel, saj mu je za upokojitev zmanjkalo nekaj mesecev in po njegovem bi mu morali mandat strokovnega direktorja podaljšati do upokojitve, ne pa, da so na položaj imenovali Megličevo. Naravnost neverjetno.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...