Negativen test na covid-19 bo obvezen, če bodo Slovaki želeli v službo ali na podeželje

Datum:

Iz Slovaške prihaja novica o tem, da Slovaki ne bodo smeli iti v službo ali se odpraviti na podeželje, če ne bodo pred tem v kratkem opravili test na covid-19, ki bo moral biti negativen. Novo pravilo stopi v veljavo prihodnji teden, medtem pa se v Bratislavi nadejajo, da ji bo do takrat uspeli pospešiti proces samega testiranja.

                   

Načrt je razdeljen v dve fazi. V okviru prve, ki se prične v ponedeljek in bo trajala en teden, bodo Slovaki prihajali na mesta za testiranje covid-19, tako na redna kot tudi mobilna mesta za testiranje, kjer bodo opravili antigenski test ali PCR test.

Tedensko testiranje po vsej državi in ponovno testiranje v najbolj prizadetih okrožjih, predstavlja načrt s katerim želi slovaška vlada znižati krivuljo in postopoma začeti odpirati šole in trgovine. “Odločili smo se, da združimo zaprtje države in množično testiranje,” je glede akcije, ki so jo poimenovali “Rešujmo življenje skupaj” zatrdil premier Igor Matovič na novinarski konferenci, ki je bila 17. januarja.

Ponekod bo potrebno dvakratno testiranje
Od prihodnje srede, 27. januarja, bodo Slovaki brez rezultata testa, ki dokazuje, da niso okuženi, dejansko zaprti v svoje domove. Redne rutinske zadeve, kot so pot na delovno mesto, sprehod do pošte ali izleti na podeželje (za tiste, stare od 15 do 65 let), ne bodo dovoljene. Obisk zdravnika in nakup živil sta med redkimi izjemami, ki so določene v predpisu.  Nova pravila pa še med drugim določajo, da bodo morali tisti, ki živijo v enem od 37 okrožij z večjo stopnjo okužb, opraviti tudi drugi krog testiranja, poroča Russia Today. Izvzeti iz policijske ure, v času od 3. do 7. februarja, bodo le tisti, ki bodo imeli dvakrat negativen test. Tistim, ki živijo v preostalih 36 okrožjih, postopka ne bo treba ponoviti.

Foto: epa
V opredelitvi čemu se je vlada odločila za omenjeni načrt so med drugim zapisani naslednji razlogi: Zmanjšati število smrtnih primerov in zmanjšati pritisk na bolnišnice, zmanjšati število okuženih, preden agresivnejši britanski sev postane prevladujoč, pospešiti ponovno odprtje šol, zmanjšati ekonomsko izgubo za ljudi, podjetnike in in za državo kot celoto države. Na ta način si želijo dobiti boljšo sliko o dejanskem stanju v okrožjih. 

Na Slovaškem, državi s približno 5,4 milijona prebivalcev, od začetka januarja velja strogo zaprtje države. V okviru obsežnih omejitev so prepovedani obiski ljudi iz različnih gospodinjstev, prepovedane je cerkveno bogoslužje, restavracije lahko prodajajo le “take away obroke” (za sabo). Trenutno zaprtje naj bi veljalo do 7. februarja, vendar vlada ni izključila sprostitve ukrepov že prej, če bo število hospitalizacij padlo pod 2500, poroča Reuters. Trenutno število presega 3 tisoč. Zaenkrat so v državi zabeležili preko 224 tisoč okužb in preko 3500 smrti.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...