fbpx

Vladimir Putin svoje vojake uri na Arktiki in jih pripravlja na boj v vseh vremenskih pogojih

Foto: epa/YouTube

Rusija je začela z izvajanjem vojaških vaj pri minus 30 stopinjah Cezija, z namenom, da navzven pokaže svojo pripravljenost in moč. S ponovnim rožljanjem orožja Vladimir Putin spet povzroča dodatne napetosti v odnosu med Zahodom in Rusijo.

V vaji, ki se razprostira na 2.000 kvadratnih kilometrih površine, sodelujejo ruski specialci, ki so zaradi oteženih razmer prisiljeni v uporabo prilagojenih vozil, z namenom hitrejšega premikanja po zasneženem terenu in zaledenelem morju Laptetov.

Med drugim bodo v okviru usposabljanja na Arktiki uporabili tudi snežene sani, transportne enote in vozila s posebnimi gumami. Na takšen način bodo v misiji preizkusili nova vojaška sredstva, hkrati pa se nadejajo, da bodo vojake pripravili na bojevanje v vsakršnih pogojih.

Na urjenju bodo preizkusili vrsto vojaške opreme in orožje
Poleg izjemno nizkih temperatur pa se udeleženci usposabljanja soočajo tudi z vetrom, ki piha s hitrostjo 120 kilometrov na uro. Namestnik obrambnega ministra Dmitry Bulgakov je zatrdil, da bo misija pripomogla k raziskovanju in preizkušanju novih ter obetajočih modelov orožja in ostale vojaške ter specialne opreme na Arktiki. “Zaposleni so oblečeni v moderno arktično uniformo in opremljeni z gorivom in zadostnimi količinami hrane.”

Foto: epa

Prejšnji mesec se je ruski minister za ekonomski razvoj Alexander Tsybulsky posmehoval drugim državam, ki menijo, da je skrajni ruski sever nerodoviten in neuporaben. “Za razliko od naših številnih partnerjev, ki menijo, da je Arktika eksotična dežela, ki je poseljena zgolj z majhnimi domorodnimi plemeni, ki živijo na tradicionalen način, moram dodati, da za nas Ruse to območje predstavlja normalno območje za prebivanje.” Izpostavil je, da več kot dva milijona ljudi živi v ruskem delu Arktike, kar predstavlja več kot polovico arktičnega prebivalstva.

Do operacije je prišlo po tem, ko so se začeli odnosi med Zahodom in Rusijo slabšati. V ZDA odmevajo govorice, da naj bi Kremelj posegel v izid lanskih predsedniških volitev, na katerih je zmagal nepričakovani kandidat za ameriškega predsednika. Na drugi strani pa v Evropi še vedno vlada jeza zaradi ruskih agresivnih akcij v Ukrajini.

N. Ž.