fbpx

Razsodba sodišča: Andrej Grah Whatmough je dovolj izkušen! Igor Kadunc se lahko obriše pod nosom

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmought, ki ga želi Golobova vlada odstaviti in nastaviti sebi uslužne predstavnike "civilne družbe". (Foto: Miloš Ojdanič/Siol)

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razsodilo – generalni direktor Andrej Grah Whatmough je imel ob nastopu službe dovolj izkušenj za vodenje javne radiotelevizije. Igor Kadunc, trenutni direktor Slovenske tiskovne agencije in nekdanji generalni direktor RTV, se bo tako moral obrisati pod nosom.

Slednji je pred časom vložil tožbo, v kateri izpodbija sklep programskega sveta o imenovanju trenutnega direktorja Grah Whatmougha. Ta po njegovem mnenju ni izpolnjeval temeljnega pogoja, ker naj ne bi imel primernih vodstvenih izkušenj.

Da je njegov pogled neutemeljen, je odločila ljubljanska okrožna sodnica Vasilija Lacković. V razsodbi je zapisala, da razpisni pogoj usposobljenosti in najmanj treh let izkušenj iz organizacije in vodenja večjih organizacijskih sistemov ne zahteva delovne izkušnje izključno na poslovodnem mestu. Zadošča katero koli delovno mesto, pri čemer tudi ni nujno, da bi moral biti kandidat v delovnem razmerju.

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough

Grahove predhodne izkušnje
Grah Whatmough je bil, preden je postal generalni direktor RTV, direktor svojih podjetij Grah in partnerji in podjetja Londinium. Predhodno je bil en mandat član nadzornega sveta družbe tveganega kapitala Meta Ingenium in dva mandata član nadzornega sveta RTV Slovenija.

Trn v peti levičarski medijski sceni
Imenovanje Grah Whatmougha na čelo javne RTV že od samega začetka buri duhove v delu javnosti. Njegove kompetence ne bi bile pod vprašajem, če bi izhajal iz levega miljeja. Ker je bil imenovan v času “napačne” vlade, se je znašel sredi kulturne ali svete vojne, ki jo levica bije proti svojim sovražnikom. Njegovo vodenje tako problematizira levo usmerjena novinarska srenja, ki si očitno ne more privoščiti, da bi javni zavod vodila oseba, ki ne izhaja neposredno iz njihove sredine – ne glede na kompetence, stil vodenja, znanje in izkušnje. Med nedavnimi pogajanji je novinarjem, ki protestirajo, ugodil v domala vseh stavkovnih zahtevah, a to še vedno ni bilo dovolj, saj bistvo protestov ni izboljšanje delovnih pogojev. Bistvo je kulturni boj, ki ga skupaj z vladajočim razredom bijejo proti svojim političnim nasprotnikom. Trenutno spremljamo trud vladajočih, da bi si z novelo zakona o RTV tudi formalno podredili že tako svetovnonazorsko povsem neuravnotežen zavod.

Andrej Žitnik