Nekdanja mariborska sinagoga oskrunjena z elementi antisemitizma

Datum:

Ob aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu se pojavlja vedno več sovraštva do Judov, tokrat so vandali z antisemitskim sporočilom porisali zunanji zid mariborske sinagoge, poroča MMC RTV. Neznanci so na zid nekdanje sinagoge napisali “Gaza” in “Juden raus”.

Na stene zdajšnjega mestnega kulturno-prireditvenega prostora so neznanci tako zapisali Gaza in Juden raus. Predstavnik mariborskega pokrajinskega muzeja Marjan Toš meni, da je to mogoče razumeti v kontekstu protiizraelskih demonstracij, kar pa ga bolj skrbi, je drug zapis, ki vsebuje protisemitske elemente.

“Napisa najbrž nista nastala kot rezultat vandalističnega obnašanja, temveč ju moramo ocenjevati v kontekstu sicer posamičnih in zelo redkih pojavov antisemitizma v Sloveniji,” je komentiral Toš. Antisemitizem v Sloveniji sicer ni tuj, zdi pa se, da je v času konflikta na Bližnjem zopet v ospredju. Podobni vandalizem je bilo od napada teroristične organizacije Hamas na izraelske civiliste 7. oktobra opaziti tudi v drugih evropskih državah, o tem si več lahko preberete tukaj.

Tokrat se je to zgodilo prvič
Gre za prvo tovrstno oskrunjenje tega objekta, odkar so ga prenovili in odprli leta 2001. Nekaj let pozneje so se pojavili napisi s protisemitsko vsebino in z nacističnimi simboli na sosednjih zgradbah, poudarja Toš. Po zakonu o varstvu javnega reda in miru se pisanje ali risanje po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih kaznuje z 200 evri globe. A glede na to, da so se na stavbi znašle besede, ki se jih utegne razumeti kot sovražni govor, so mogoče tudi kazenske ovadbe. O dogodku so bili že obveščeni tako mariborski policisti kot na mestni občini, ki je tudi lastnica stavbe.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...