Nekdanja plavalka Oder o okužbi s covidom: Po bolezni so mi odkrili astmo. Še dva meseca po ozdravitvi sem bila brez energije

Datum:

S plavalko Tjašo Oder, ki je nedolgo tega končala svojo kariero, smo se pogovarjali o njenih nastopih na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, njenih zdajšnjih dejavnostih in izkušnjah z novim koronavirusom.

Spomladi letos, nekaj mesecev pred olimpijskimi igrami v Tokiu, ste sporočili, da končujete plavalno kariero. Zakaj ste se odločili za ta korak?

Glavni razlog za to je bil novi koronavirus. Do marca 2020 smo lahko normalno trenirali. Takrat sem zbolela, sicer ne za tem virusom. Ko sem ozdravela, pa so bili bazeni že zaprti in nisem mogla trenirati. Ko so se spet odprli, sem se trudila priti na neki nivo. Toda pojavile so se stare poškodbe, problemi z ramo. Na koncu pa sem zbolela za covidom-19. Šest tednov sem bila izolirana doma. Kasneje sem šla spet v bazen, ampak ciljev za olimpijske igre ne bi mogla izpolniti. Cilji pa so bili, da tam nekaj dosežem. Zato sem se odločila končati kariero.

Vam je zdaj, po končanih igrah, ki ste jih verjetno spremljali, žal za to odločitev?

Ni mi žal. Žal mi je le načina, kako sem morala nehati. Že prej sem vedela, kaj bom delala, ko bom s plavanjem končala. Olimpijske igre pa sem seveda spremljala.

Leta 2012 ste na olimpijskih igrah v Londonu osvojili petindvajseto mesto na 800 metrov prosto. Kako danes gledate na ta rezultat?

Takrat sem bila še mlada. Bilo je kot neka nagrada, da sem tja lahko šla. Plavala nisem tako dobro, kot sem bila sposobna. Šla sem brez pritiskov, izkušnja je bila lepa. Tam so me gledali tudi starši, kar mi je veliko pomenilo.

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 ste bili že bolj izkušeni. Tudi rezultat ste precej izboljšali.

V Riu sem bila že starejša. Imela sem jasne cilje. Domov sem prišla iz ZDA, kjer sem študirala, da bi se čim bolje pripravila. Na teh igrah sem naredila korak naprej. Osvojila sem 13. mesto na 800 metrov prosto. To je bila najboljša slovenska plavalna uvrstitev na igrah.

Nekaj mesecev pred olimpijskimi igrami v Riu ste na evropskem prvenstvu v Londonu osvojili bronasto medaljo na 800 metrov prosto, na 1500 metrov prosto ste bili četrti.

Leta 2016 je bil moj glavni cilj evropsko prvenstvo. Formo sem tempirala za to tekmovanje. Želela sem si osvojiti medaljo. Borila sem se do konca svojih moči, v zadnjih petdesetih metrih mi je uspelo. Moj trud je bil poplačan. To je bil veličasten, nepozaben trenutek v moji karieri.

Dve leti kasneje ste na evropskem prvenstvu v Glasgowu osvojili šesto mesto na 800 metrov prosto in četrto mesto na 1500 metrov prosto.

Na evropskih prvenstvih sem bila trikrat na nehvaležnem četrtem mestu, tudi v Berlinu leta 2014. Ostane ti grenak priokus, ko izboljšaš državni rekord, pa si četrti. Mogoče sem imela malo smole. Kljub vsemu pa sem zadovoljna.

 Tudi na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju leta 2019 ste imeli smolo, osvojili ste deveto mesto na 800 metrov prosto in desetega na 1500 metrov prosto. Finala sta se vam za las izmaknila.
Bila sem zelo razočarana, saj sem si zelo želela priti v vsaj en finale. Takrat mi je motivacija res padla. Znova sem se morala motivirati.

Ko pogledate nazaj, katero veliko tekmovanje bi izpostavili?

Definitivno bi izpostavila svetovno mladinsko prvenstvo leta 2011, ki je bilo v Limi v Peruju. Bila sem svetovna prvakinja na 1500 metrov prosto. Od članskih pa EP v Londonu 2016, kjer sem osvojila 3. mesto.

Foto: STA

Kot mnogi drugi plavalci ste se odločili za študij v ZDA. Kakšne izkušnje ste si pridobili tam?

Lahko rečem, da mi je študij v ZDA prinesel zelo veliko. Tja sem šla z osemnajstimi leti, postala sem samostojna. Postavljena sem bila pred dejstvo, da sem se morala sama znajti. Dobro sem se naučila angleško, si pridobila poznanstva. Kar zadeva plavanje, za moj slog oziroma disciplini ni bilo idealno. Vendar vse drugo prekaša treninge plavanja. Študirala pa sem poslovno vodenje.

Kaj počnete sedaj po končani karieri?

Ta čas sem še zaposlena v Slovenski vojski. Konec oktobra mi poteče kategorizacija.

Kje se boste zaposlili potem?

Zaposlila se bom pri družinskem podjetju Hermine Wech-Koroška perutnina. Zadolžena bom za marketing in vodenje maloprodaje. Imam pa tudi cilj, da v Sparu na Ravnah odprem svoj lokal. Odprtje lokala bo v začetku decembra, tako da so priprave na odprtje v polnem teku.

Boste ostali tudi v plavanju, saj bi bilo glede na vaše izkušnje to logično?

Spomladi sem se vpisala na tečaj za učitelja plavanja. Želim ostati v plavanju in podajati svoje znanje naprej. V prihodnjem letu načrtujem odpreti plavalno šolo. Kje bo, pa se še nisem odločila.

Vaš oče Igor Oder je predsednik lokalnega odbora SDS v Ravnah na Koroškem, je tudi občinski svetnik. Vas mogoče mika vstop v politiko?

Če sem čisto iskrena, za zdaj še ne. Ta čas sem bolj usmerjena v poslovno pot in še vedno bolj povezana s športom. Ampak nikoli ne veš, kam te življenje ponese.

Preboleli ste covid-19. Ali nam lahko zaupate svojo izkušnjo o tej bolezni?

Lahko rečem, da je name bolezen zelo vplivala. V družini smo vsi zboleli. Takoj smo se izolirali, ko smo bilo pozitivni. Po sedmih dneh sem se šla spet testirat, test je bil negativen. Vendar me je še vedno vse bolelo, bila sem brez življenja. Udarilo mi je tudi na psiho. Čez tri tedne je bilo bolje, začela pa sem kašljati. Spet sem šla k zdravniku, opravila test in ta je bil pozitiven. Šla sem v bolnišnico, saj se mi je stanje poslabšalo, imela sem težave z dihanjem. Po bolezni so mi odkrili astmo. Še dva meseca po ozdravitvi sem bila brez energije.

Kaj bi povedali tistim, ki pravijo, da virusa ni oziroma da gre le za gripo?

Bolezen gotovo zelo vpliva na vsakega, čeprav jo vsak doživlja drugače. Eni nimajo večjih težav, eni pa celo umrejo. Tisti, ki resneje zboli, pa v virus gotovo verjame.

Biografija

Ravenčanka Tjaša Oder, letnik 1994, se je rodila v Slovenj Gradcu. Slovenijo je zastopala na številnih mednarodnih plavalnih tekmovanjih. Dvakrat je nastopila na olimpijskih igrah, nekajkrat na svetovnih in evropskih prvenstvih. Njeni disciplini sta bili 800 in 1500 metrov prosto. Bila je svetovna mladinska prvakinja, osvojila je tretje mesto na evropskem prvenstvu leta 2016 v Londonu. Končala je študij v ZDA. Spomladi, le nekaj mesecev pred olimpijskimi igrami v Tokiu, je končala plavalno kariero.

Samo Vidovič

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Putin pripravil svoje vernike do spanca in različnih grimas

Po spletu se širijo posnetki nezainteresirane skupine Putinovih slušateljev...

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...