Nekdanji minister Hojs ocenjuje, da gre za blamažo poročila in diskreditacijo odličnega dela policije

Datum:

“V poročilu piše tudi, da bi moralo ob ograjah biti več policistov, ki bi preprečili nasilno prečkanje “mirnih” demonstrantov, in da jih pred uporabo vodnega topa niso opozorili, da na top ne smejo metati granitnih kock. Blamaža poročila in diskreditacija odličnega dela policije,” je poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 komentiral nekdanji notranji minister Aleš Hojs. Po mnenju nekdanjega generalnega direktorja Policije pa je nenavadno,da na novinarski konferenci ni bilo nikogar iz državnega tožilstva. “Kar še dodatno krepi sume o politični motiviranosti in pristranskosti predstavljenih zaključkov,” je opozoril dr. Anton Olaj.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je decembra lani izdala usmeritve in obvezna navodila za odpravo pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju šestih protestov v letih 2020 in 2021. Iz usmeritev izhaja, da je morala Policija do 31. januarja 2023 proučiti primere, v katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, ki lahko predstavljajo nezakonita ravnanja ali kršitve pogodbe o zaposlitvi, in če obstajajo pogoji, izvesti delovnopravne in druge postopke za ugotavljanje odgovornosti posameznikov. Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta izvedene ukrepe predstavila danes na novinarski konferenci.

Naše vodilo mora biti vedno, da policija služi ljudem in ne interesom katerekoli politike ali kogarkoli drugega,” je med drugim dejal Lindav, ki je poudaril, da se je vedno zavzemal za to, da se vsaka anomalija preveri in v nadaljevanju tudi odpravi. Povedal je, da jim je to poročilo na nek način postavilo ogledalo. V določenih primerih so zaznali nekatera odstopanja, v splošnem pa se strinja z ugotovitvami, da je policija v določenih primerih šla čez dopustno mejo.  Vodstvo je opravilo 63 razgovorov z uslužbenci policije, predvsem glede skladnosti, sorazmernosti in zakonitosti pri uporabi prisilnih sredstev, je povedal. Za 13 policistov sumijo, da so storili kazniva dejanja, med drugim zaradi protipravnega odvzema prostosti in kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo položaja ali uradnih pravic. Med njimi so tudi štirje vodstveni delavci na policiji, so povedali danes na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve in policije.

Vse primere so odstopili specializiranemu oddelku državnega tožilstva, zato bodo pred uvedbo morebitnih delovnopravnih ukrepov, nekateri so v tem času tudi že zastarali – zato bi bili postopki odpuščanja nezakoniti, počakali na njihove ugotovitve. Za normalno delo policije sta nujni njena stabilnost in kontinuiteta, je še poudaril Lindav, in dodal da ima pri tem pomembno vlogo tudi politika. Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve je dejala, da ne gre za lov na čarovnice, ampak gre po njenih besedah za to, da se prepreči, da bi v civilizirani službi še kdaj prišlo do tovrstnih dogodkov.

Specializirano državno tožilstvo bo na podlagi tudi že začetih postopkov izpeljal nadaljnje postopke. Poročilo je pripravljala strokovna služba in ne politika, se je Ajanović Hovnikova odzvala na očitke, da gre pri celi stvari za revanšizem. Je pa dejala, da je v teh opazovanih primerih prišlo do političnega upravljanja s policijo, po njenih besedah je bila politika tista, ki je diktirala, kako naj policija ravna. Ta ravnanja pomenijo kršitve kazenske zakonodaje, poleg tega gre še za prekoračitev pooblastil in prekomerno poseganje v človekove pravice, je dejala ter izpostavila, da se bodo tega lotili tudi na sistemski ravni.

“V poročilu piše tudi, da bi moralo ob ograjah biti več policistov, ki bi preprečili nasilno prečkanje “mirnih” demonstrantov, in da jih pred uporabo vodnega topa niso opozorili, da na top ne smejo metati granitnih kock. Blamaža poročila in diskreditacija odličnega dela policije,” je na Twitterju komentiral nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je sicer mnenja, da je Slavka Koroša, ki je odgovoren za pripravo poročila – tako, kot je izjavil sam – res lahko sram, da je policist.

Dr. Anton Olaj (Foto: Polona Avanzo)

Nekdanji generalni direktor Policije dr. Anton Olaj spodbuja odločenost ministrice Hovnikove o zamišljenih novih “sistemskih ukrepih, ki jih bodo vnesli tudi v zakonodajo”, ker naj obstoječi sistem ne bi bil dovolj premišljen in izhaja iz leta 2013, ko sta bila sprejeta oba krovna policijska zakona ZNPPol in ZODPol, ter na tej podlagi tudi Pravilnik o policijskih pooblastilih iz leta 2014. Pravilnik namreč  v drugem odstavku 47. členu določa tudi uporabo vodnega curka skupaj s plinskimi sredstvi. Izraža pa pomisleke nad iskrenostjo ministrične izjave, da “ne govorimo o lovu na čarovnice”, iz razloga, ker ni povedala, kdo so bili tisti uslužbenci policije, oziroma katera visoka delovna mesta danes zasedajo v Policiji, ki so oblikovali in predlagali v sprejem sporni 47. člen pravilnika, ki je narekoval uporabo vodnega curka s solzivcem, in, ali bodo deležni kakšnih ukrepov.

“Sicer pa kot zagovornik pravne države verjamem, da ima vsak pravico do lastnega mnenja, če pa se z njimi obvešča tudi javnost, pa je od oseb z integriteto pričakovati dolžna ravnanja zagotavljanja spoštovanja človeškega dostojanstva. Obdolženi kaznivih ravnanj namreč po ustavi veljajo za nedolžne, dokler jim krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodb. Če so podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje storila uradna oseba zaposlena v policiji, so zaradi zagotavljanja nepristranskosti po zakonu o kazenskem postopku za obravnavo pristojni policisti posebnega oddelka državnega tožilstva in ne policija. Nenavadno je zato, da na novinarski konferenci ni bilo nikogar iz državnega tožilstva, kar še dodatno krepi sume o politični motiviranosti in pristranskosti predstavljenih zaključkov,” je še opozoril Olaj.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska skoraj ob nogo

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...