Nekdanji novinar napisal protestno pismo proti Odlazkovemu športnemu časopisu in avtorju Miljkoviću: Od uredništva zahteva opravičilo!

Datum:

Novinar in pisec več knjig – med drugim je napisal Slovensko kroniko tisočletja, je uredništvu Odlazkove EkipeSN poslal protestno pismo. Peter Colnar je v njem zapisal, da odločno protestira proti sovražno razdiralnemu in žaljivemu pisanju in dodal, da pričakuje opravičilo uredništva. “Več kot 60 let se ukvarjam z novinarstvom in si ne želim razdiralnega sovražnega primitivizma med ljudmi,” je odločno poudaril Colnar.

                   

Novinar Peter Colnar, ki je za skupno 55 let novinarsko-publicističnega dela prejel nagrado Mestne občine Kranj, je sicer redni kupec dnevnega športnega časopisa, kar je v pismu tudi izpostavil. “Revijo že nekaj let vsak dan prinašam v kavarno v kranjskem Tušu in jo potem puščam za branje v lokalu,” je zapisal. Časopis EkipaSN, oziroma Ekipa24, ki je del medijskega imperija Martina Odlazka, je 4. avgusta na tretji strani objavil kolumno z naslovom “Gospod premier, to ni vaš polfinale – ker to ni vaša Slovenija. Naša je!” Pod objavo se je podpisal avtor Andrej Miljković, ki je predsednika vlade Janeza Janšo v svojem pisanju med drugim obtožil besed mržnje, izključevanja, ločevanja, neenakosti, delitve, zagrenjenosti in mračnosti. Pravzaprav vsega, kar je skozi svoje pisanje izrazil prav avtor sovražno nastrojene kolumne.

Gre za razdiralno in sovražno sejanje primitivizma
“Spoštovani gospod premier, že po veličastni zmagi slovenskih košarkarjev nad Španijo ste – kakopak – skočili na njihov vlak vsesplošnega (še najmanj njihovega) trkanja po prsih, kazanja mišic in dokazovanja, kdo ima v boju za zgodovinski uspeh večjega,
” je Miljković napadalno začel svoje pisanje in vprašal premierja, zakaj “ne ostane na svojem in pri svojem”. “Zakaj si niste zvesti in ne razdvajate, ne žalite, ne blatite, ne ločujete, ne ponižujete tudi zdaj? Zakaj skačete na vlak, ki ni vaš? Ker ne more biti vaš. Ker je to vlak neke Slovenije, ki je nočete. Ki je nikoli niste hoteli. Ker to je Slovenija, ki vam nikoli ni bila blizu in s katero nikoli niste ne znali ne hoteli živeti,” je nadaljeval s svojimi očitki, ki jih je nizal skozi celotno kolumno.

Foto: Zajetje zaslona

Colnarja je ta primitiven način pisanja – razumljivo – tako razhudil, da je v pismu uredništvu zahteval njihovo opravičilo, saj niso zapisali niti tega, da gre za mnenje posameznika. “Več kot 60 let se ukvarjam z novinarstvom in si ne želim razdiralnega sovražnega primitivizma med ljudmi,” je poudaril Colnar. Miljković je sicer pojasnil, da je bil njegov povod za tovrstno pisanje večni občutek, ki ga ima, nepoštene, neenakovredne obravnave potomcev priseljencev iz držav nekdanjih republik bivše Jugoslavije. Gre torej za še enega novinarja, ki bi pozornost pritegnil z negodovanjem v stilu Gorana Vojnovića, Slovence pa označil za nestrpneže in ksenofobe, čeprav smo znani kot tolerantna in vključujoča družba. Če je kaj razdiralno za družbo, so vsekakor podobni zapisi, ki ustvarjajo napetosti in sovražno klimo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...