Raketni sistem Patriot dostavljen v Ukrajino

Datum:

Nemčija je izpolnila obljubo, da bo Ukrajini dobavila protiraketni obrambni sistem zemlja-zrak Patriot, kaže posodobljeni seznam nemške vlade. Patriot, kar pomeni Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, izdeluje enota Raytheon Technologies Corp., uporablja pa ga ZDA in številne njihove zaveznice v Natu. Sistem Patriot je bil skupaj z dodatnimi tovornjaki ta teden dodan v kategorijo “dostavljene” vojaške pomoči kot dodatek poleg 2,41 milijarde dolarjev smrtonosne in nesmrtonosne pomoči Ukrajini.

Nemčija je Ukrajini dostavila zračni obrambni sistem Patriot in strelivo. Tako so zapisali v posodobljenem seznamu na vladni spletni strani. Vključno s Patriotom je v dodatno vojaško pomoč vključil tudi 16 tovornjakov Zetros in dve vozili za zaščito meje.

Nemčija je v začetku leta Ukrajini zagotovila omenjeni protiraketni obrambni sistem, njena obljuba je sledila po tem, ko se je Washington zavezal, da bo poslal sistem ameriške izdelave. Kasneje se je prizadevanjem pridružila še Nizozemska. Sistem Patriot je najnaprednejše orožje zračne obrambe v ameriškem arzenalu, za katerega se Kijev že dolgo zavzema. Ena baterija Patriot ima od štiri do osem lanserjev, ki so zasnovani za štiri rakete.

Protiletalski sistem Patriot. Vir: EPA

Izboljšanje obrambe je načrt
Načrt Ukrajine je znatno izboljšati obrambo ukrajinskih mest in kritične infrastrukture pred rednimi ruskimi raketnimi napadi. Tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder je 30. marca dejal, da je 65 ukrajinskih vojakov končalo usposabljanje o sistemih Patriot v Fort Sillu v Oklahomi in se vrnilo v Evropo, piše Ukrinform.

Čeprav en sistem zračne obrambe Patriot ne more povsem spremeniti poteka spopadov, je to spodbudna poteza za Ukrajino, da bo lažje zaščitila najbolj kritične dele svojega neba.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...