Nemška levičarska javnost objokuje samomor potencialnega terorista

Datum:

V Leipzigu se je v zaporu ubil teroristični osumljenec Džaber al Bakr, ki so ga v sredo našli obešenega v njegovi zaporniški celici. Njegova smrt je sprožila ostre odzive javnosti, ki je ob tem razdeljena. Politika je takoj zahtevala preiskavo, al Bakrjev odvetnik po uradni dolžnosti pa je ocenil, da gre za pravosodni škandal.

Odvetnik Alexander Hübner je povedal, da so v zaporu v Leipzigu vnaprej vedeli, da obstaja nevarnost samomora, saj je v svoji zaporniški celici al Bakr že uničil luči in poškodoval vtičnico. Prav zaradi tega se je Hübner še popoldne po telefonu pogovarjal s predstavniki zapora, ki so mu zagotovili, da je al Bakr pod stalnim nadzorom.

Morda vas o tej temi zanima kaj več: Islamski samomorilec na poroki v Siriji razstrelil 32 ljudi

22-letnega al Bakra so v sredo zvečer našli obešenega z majico s kratkimi rokavi v njegovi zaporniški celici. O smrti sirskega begunca je prvi poročal nemški časnik Bild. Ta je tudi navedel, da naj bi njegovo celico nadzorovali vsako uro. Do aretacije je prišlo, ker so njegovi znanci, migranti iz Sirije, izvedeli, da namerava izvesti teroristično akcijo, in so ga prijavili policiji.

Trije sirski migranti so prijavili al Bakra in v ponedeljek ga je prijela nemška policija. V njegovem stanovanju v Chemnitzu so našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maaßen pa je v torek potrdil, da je ta sirski migrant načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu IS.

Sirijec vzpostavil stike z IS
Al Bakr je v Nemčijo prišel kot sirski migrant februarja lani, registrirali so ga v Münchnu, nato so ga nastanili v Chemnitzu. Oktobra lani so mu priznali azil za tri leta, od marca letos pa je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. Njegova družina je potrdila, da se je v tem obdobju vrnil tudi v Sirijo, lani jeseni je bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.

Del nemških politikov je bilo ob objavi novice ogorčenih, ker so njegovo celico nadzorovali samo vsako uro in ne ves čas. Oglasila se je tudi nemška ministrica za družino, Manuela Schwesig, članica SPD, ki se zavzema za integracijsko politiko in pravice migrantov.  

Drugi tuji viri (BBC) navajajo, da je bilo razstrelivo, ki so ga našli v Bakrjevem stanovanju, izredno nevarno in podobno tistemu iz Francije. Domnevajo, da je morda tudi on pripadal isti mreži teroristov in da se je preiskavam do tedaj uspešno izognil. Po samomoru je notranji minister odredil takojšnje preiskave, za javnost pa so izjavili, da je škoda, ker so izgubili tako pomemben vir informacij v zvezi z načrtom napada na letališče v Berlinu. 

Morilski načrti in najdeni dokazi s strani policije še vedno ne zadoščajo liberalnemu delu javnosti kot dokaz, da je morda to še najboljši možni izid nastale situacije. Nemogoče se je namreč ukvarjati z indoktriniranim migrantom in ga varovati kot punčico svojega očesa, če se je že odločil, da bo moril. Vprašanje je, ali  bi sploh izdal kakšno informacijo, saj mu ni bilo mar za njegovo življenje. Tak zapornik verjetno predstavlja državnim institucijam strahovito breme.

A. B., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...