Nemške železnice vedno bolj nevarne

Datum:

Najnovejši napad z nožem na vlaku med Hamburgom in Kielom ni osamljen primer: po poročanju nemškega časopisa, ki navaja statistične podatke, je bilo leta 2022 na vlakih in postajah storjenih na sto tisoče zločinov. Zvezna policija je lani naštela 398.848 kaznivih dejanj na vlakih in železniških postajah, dvanajst odstotkov več kot leta 2021. To potrjuje uradna ocena policije, poroča Bild am Sonntag, piše Flipboard. V 14.155 primerov je šlo za telesne poškodbe. Po statističnih podatkih je bilo napadov z nožem 336, kar je več kot dvakrat več kot leto prej.

Na nemških vlakih in železniških postajah je bilo lani zabeleženih skoraj 400.000 kaznivih dejanj. Ta številka izhaja iz statističnih podatkov zvezne policije po navedbah časopisa Bild am Sonntag. Razsežnost je zastrašujoča v več pogledih. V več kot 14.000 primerov ni šlo za utajo vozovnice ali krajo, ampak za dejanske ali poskuse telesnih poškodb. To je bilo 12-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

Po napadu z nožem na regionalnem vlaku blizu Brokstedta, v katerem sta bili ubiti dve osebi, se je stopnja kriminala na vlakih in postajah znašla v središču pozornosti javnosti. Po podatkih zvezne policije za leto 2022 je bilo 82 napadov z nožem na vlake, kar je skoraj dvakrat toliko kot leta 2021. Bilo je tudi 33 napadov z dražilnimi sredstvi, kot je poprov sprej, in 97 incidentov z “drugimi nevarnimi orodji”, kot so kiji za bejzbol. Bilo je tudi pet primerov oboroženega nasilja, na primer s pištolami. V istem obdobju je bilo 857 kaznivih dejanj zoper spolnost, kar je skoraj 20 odstotkov več kot leto prej. Vendar pa je bilo po podatkih Zveznega statističnega urada število potnikov v železniškem prometu leta 2021 najnižje v zgodovini – med drugim bi povečanje števila potnikov v letu 2022 lahko pojasnilo porast nasilnih dejanj na vlakih.

Podatki spodbujajo razprave o tujih nasilnih zločincih
V primeru posebej brutalnih kaznivih dejanj, kot so hudi napadi, umori, uboji in ropi na vlakih, je bilo 44,5 odstotka osumljencev nemških državljanov. V več kot polovici primerov so bili osumljeni tujci oziroma “Nenemci”, poroča Bild am Sonntag.

Foto: epa

Za primerjavo: na splošno se je nasilni kriminal v Nemčiji med letoma 2017 in 2021 nekoliko zmanjšal. Delež “nenemških” osumljencev je bil v tem obdobju okoli 38-odstoen, medtem ko so bili Nemci odgovorni za okoli 62 odstotkov kaznivih dejanj, kot so umori, umori, ropi, telesne poškodbe ali posilstva. Merjeno glede na njihov delež celotnega prebivalstva v Nemčiji, ki je pred kratkim znašal 13,1 odstotka, so ljudje brez nemškega potnega lista tukaj očitno premočno zastopani. V tem kontekstu je Brokstedtov napad z nožem, v katerem sta bila ubita dva človeka, podžgal tudi razpravo o tujih povzročiteljih nasilja. Notranja ministrica Nancy Faeser se ob tem sprašuje, zakaj se v tem primeru “nasilne kriminalce tako hitro izpusti in ne razišče, ali je ta oseba nevarna za druge”. Ob tem je izpostavila tudi možnost deportacije ne glede na to, kako pravno zahtevno bi to bilo.

Kritika režima deportacije
Alexander Throm (CDU), tiskovni predstavnik Unije za notranjo politiko kot odgovorno za počasne deportacije vidi prav notranjo ministrico, medtem ko je po poročanju Flipboarda prometni strokovnjak CSU Ulrich Lange to kritiziral kot “napako v sistemu”, češ da so kriminalci brez državljanstva skoraj brez izjeme varni pred deportacijo. Seveda obstaja tudi potreba po zadostnem številu zveznih policistov in varnostnega osebja DB na vlakih in postajah, vendar samo to ni dovolj.

Foto: epa

“EU plačuje na stotine milijonov v podporo palestinskim ozemljem, potem morate biti sposobni zahtevati, da se ljudje tja deportirajo. Kultura dobrodošlice brez razumnih možnosti deportacije ne deluje,” je dejal Lange. 33-letnik, ki naj bi na vlaku pri Brokstedtu zabodel dve osebi, je po navedbah policije Palestinec brez državljanstva brez stalnega naslova. Po podatkih preiskovalnih organov so ga iz pripora izpustili šele malo pred umori. Osumljenec je bil prej zaprt v Hamburgu zaradi kaznivega dejanja telesne poškodbe in naj bi ga večkrat zalotili pri nasilnih dejanjih.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...