Nemški kancler: Nemčija bo imela največjo vojsko v Evropi!

Datum:

Nemčija je pripravljena prevzeti vodilno vlogo pri zagotavljanju evropske varnosti, je danes zatrdil nemški kancler Olaf Scholz in se zavezal, da bo njihova vojska postala “najbolje opremljena” na stari celini. V luči vojne v Ukrajini se je tudi znova zavzel za okrepljeno obrambno sodelovanje in večjo vlogo Evrope v zvezi Nato, poroča STA. “Glavna naloga zvezne vojske je obramba svobode v Evropi,” je med drugim poudaril. Medtem ko se nemška vojska opremlja, pa vlada RS odstopa od pogodbe za nakup oklepnikov ter neposredno ogroža nacionalno varnost ter žepe davkoplačevalcev.

Evropa mora biti pripravljena spopasti se z velikimi izzivi, je prepričan nemški kancler Olaf Scholz, ki kot največjo grožnjo zvezi Nato vidi Rusijo pod vodstvom Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je zatrdil, da je Nemčija pripravljena prevzeti največjo odgovornost za varnost evropskega kontinenta. Kot je spomnil, je namreč Nemčija država sredi Evrope z največ prebivalci in največjo gospodarsko močjo. Zato mora njena vojska postati “temelj konvencionalne obrambe in najbolje opremljena sila v Evropi”.

Socialdemokratski kancler je priznal, da je nemška vojska vse predolgo prevzemala druge naloge od zagotavljanja humanitarne pomoči do boja proti poplavam in tudi pomoči pri cepljenju v času pandemije covida-19, ki pa niso njena poglavitna misija. “Glavna naloga zvezne vojske je obramba svobode v Evropi,” je poudaril. Obenem je opozoril, da mora Evropa prevzeti “bistveno več odgovornosti” v okviru zveze Nato. “Nato ostaja odgovoren za kolektivno obrambo celotnega zavezništva s fokusom na Evropi. Kredibilno odvračanje ostaja bistven element (…) Toda mi, Evropejci, moramo prevzeti bistveno večjo odgovornost znotraj Nata,” je bil jasen po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nemški kancler Olaf Scholz, obrambna ministrica Christine Lambrecht in načelnik štaba nemških zveznih oboroženih sil Eberhard Zorn (Foto: epa)

Nemška vlada napovedala stomilijardno finančno injekcijo za izboljšanje kapacitete vojske ter zvišanje obrambnega proračuna
Evropsko medvladno Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), del katere je tudi Nemčija, je izpostavil kot primerno za to, da postane “jedro evropskega sodelovanja” na tem področju. Eden najbolj perečih problemov Evrope je namreč po mnenju Scholza povsem nepregledno število oborožitvenih sistemov in orožja ter konkurenca različnih obrambnih podjetij. “Samo koordinirana rast evropskih kapacitet lahko vodi v opravilno sposobno Evropo,” je poudaril in pri tem kot posebej pomembno izpostavil zračno obrambo. Nemčija se je spričo svoje vloge v obeh svetovnih vojnah v preteklosti držala precej ob strani, ko je šlo za oborožene konflikte in vojaške zadeve, spominja AFP. A po izbruhu vojne v Ukrajini sta se obrambna in zunanja politika Berlina občutno spremenili. Med drugim je vlada napovedala stomilijardno finančno injekcijo, s katero želi po desetletjih kronične finančne podhranjenosti bistveno izboljšati kapacitete nemške vojske. Obenem je napovedala zvišanje obrambnega proračuna na dva odstotka BDP, kot to narekuje članstvo v zvezi Nato.

Gre za neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev
Nemčiji bo pri opremljanju vojske verjetno vsaj malo v pomoč tudi 70 milijonov pogodbene kazni, ki jo bo plačala Slovenija. Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je namreč v četrtek odločila, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu 45 boxerjev za skupno 343,4 milijona evrov, ki jo je predhodnik Marjana Šarca podpisal 11. maja. Predsednik stranke SDS Janez Janša je napovedal, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer “zrela za interpelacijo” ministra za obrambo. Gre za “neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev”, je tvitnil. “Ne bo ostalo samo pri 70 milijonih evrov. Ko bodo šli Nemci v tožbo s svojimi pravniki s puhlicami proti boxerjem, ki jih prodajajo prek Odlazkovih medijiv, ne bodo zdržali, bo znesek višji. Marjan Šarec, Damir Črnčec in ostali, ki so oškodovali državno premoženje, bodo odgovarjali,” pa je komentiral poslanec Žan Mahnič.

“Ekonomično” bomo plačali kazen in kupili zastarele oklepnike
Revizija ni pokazala napak, kar je bilo jasno od začetka, saj smo delali natančno in strokovno. Sedaj so iz petnih žil potegnili neekonomičnost, tako da so primerjali hruške in slive. Jasno je, da je boxer dražje vozilo, saj gre za najmodernejše vozilo,” je komentiral nekdanji obrambni minister. Za primerjavo, medtem ko bo vlada RS plačala “zanemarljivih” 70 milijonov evrov kazni za odstop od pogodbe za nakup boxerjev, bo hkrati namenila enormnih 40 milijonov slovenskim podjetjem za pomoč v energetski krizi. Politični odstop od pogodbe, ki jo je sklenila prejšnja vlada oziroma nekdanji obrambni minister Matej Tonin, se jim zdi torej pomembnejši od opremljenosti vojske in reševanja energetske krize. Plačali bomo seveda davkoplačevalci. Plešimo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...