Merklova po propadu koalicijskih pogovorov odločna: Raje predčasne volitve kot manjšinska vlada!

Datum:

Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o jamajški vladni koaliciji v intervjuju za nemški televiziji ZDF in ARD dejala, da je bolj naklonjena predčasnih volitvam kot manjšinski vladi, ki bi bila odvisna od stranke Alternativa za Nemčijo (AFD). Hkrati je zagotovila, da ne namerava odstopiti z mesta predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da jih bo vodila na morebitnih predčasnih volitvah.

Za ZDF je Merklova pojasnila, da ni nikoli pomislila na odstop s položaja predsednice stranke. “Ne, to ni bilo vprašanje. Nemčija sedaj potrebuje stabilnost,” je dejala. Za ARD pa je nadaljevala, da bi bilo sedaj čudno, če odstopi, saj je v predvolilnem boju večkrat ponovila, da je pripravljena voditi vlado še en mandat. Glede morebitnega oblikovanja velike koalicije s socialdemokrati (SPD) je Merklova ocenila, da je pripravljena na pogovore. Dodala pa je, da je veliko odvisno tudi od pogovorov, ki jih bo z vodji strank vodil nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Liberalci so se umaknili od pogovorov o koaliciji
Nemška kanclerka Angela Merkel je v prvem odzivu danes dejala, da obžaluje propad uvodnih pogovorov, a je hkrati obljubila, da bo storila vse, da bo Nemčija premagala trenutno politično krizo. “Kot kanclerka … bom storila vse, da bo država dobro prebrodila to težavno obdobje,” je dejala. Merklova, ki jo je propad pogovorov pahnil v najhujšo krizo v 12 letih, odkar je na vrhu Nemčije, se bo še danes sestala z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem.

Merklova se bo dopoldne o ravnanju po propadu pogajanj pogovarjala z vodstvom svoje stranke, ločeno se bo sešlo tudi vodstvo Zelenih. Generalna sekretarka FDP Nicola Beer je CDU/CSU in Zelenim danes očitala, da so se v pogovorih zoperstavili modernizaciji Nemčije, še posebej na področjih digitalizacije, fleksibilnega delovnega časa in izobraževanja. Nasprotovali so tudi zahtevi FDP za ukinitev solidarnostnega dodatka, je še utemeljila odstop od pogovorov v jutranji oddaji nemške televizije ZDF. Poudarila je, da se liberalci ne bojijo iti niti v opozicijo niti na predčasne volitve.

Nemški Zeleni so v odzivu dejali, da je propad uvodnih koalicijskih pogovorov velik udarec za že izpogajane kompromise glede boja proti podnebnim spremembam. Poslanka Zelenih Annalena Baerbock je ob tem kot dobro stran pogovorov izpostavila javno razpravo o možnostih odstopa od uporabe fosilnih goriv. Zagotovila je, da bodo Zeleni storili vse, da bi ta tema ostala na dnevnem redu, poroča STA.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...