Nestrpni izpad koprskega urednika javne RTV

Datum:

Matej Sukič je prejel vabilo na tiskovno konferenco  Koalicije »Za otroke gre!« in na 150 naslovov poslal svojo opazko, da koaliciji ne gre za otroke, ampak da gre za homofobijo.  Glede na to, da je očitno kršil 62. člen statuta RTV, bi pričakovali, da ga bodo odstavili iz položaja. 

Objavljamo vabilo koalicije in Sukičev žaljivi odgovor:

“Spoštovani, stališče glede današnjega poročanja medijev o odločitvi Ustavnega sodišča bosta Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije “Za otroke gre!” predstavila danes ob 14.15 pred Državnim zborom.
Vabljeni.
Koalicija “Za otroke gre!””

Sukič je odgovoril: “Pozdravljeni, ne gre za otroke, gre za homofobijo. lp ms”

Velja zapisati, da je Sukič s svojim dejanjem kršil statut  RTV, ki v 62. členu predpisuje pluralnost in neodvisnost. Krši pa tudi Münchensko deklaracijo, predvsem v osmi točki, kjer je dolžnost novinarja, da ne obrekuje in kleveta, jasno predpisana.  Spoštovanje Münchenske deklaracije je predpisano tudi v 62. členu statuta RTV.

Namerna provokacija ne(odgovornega) urednika javne televizije

Sukičeva neznosna lahkotnost opletanja z obtožbami je skrb vzbujajoča. Urednik javne televizije si tega ne bi smel privoščiti. Njegov odziv ustreza standardom gostilniškega komentiranja pri čemer se predpisani profesionalizem izgublja v njegovem osebnem mnenju, ki gotovo ne zadeva vseh 150 naslovljenih. Upravičeno se lahko vprašamo ali njegov odziv ne nakazuje smeri celotne javne televizije, ki bi lahko v prihodnjih mesecih na tako pristranski in očitno sovražen način poročala o referendumskem dogajanju, ki se tiče družinskega zakonika.

»NE GRE ZA HOMOFOBIJO. ZA OTROKE GRE! Obžalujeva Matejev ponesrečen izpad. Predlagava, da mnenja kulturno soočimo na RTV Slovenija«, sta se na Sukičev odgovor odzvala Aleš Primc in Metka Zevnik iz Koalicije »Za otroke gre!«, ki čakata, da bo pravici zadoščeno.

V. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...