Neuradno: Sindikalne centrale razmišljajo o demonstracijah!?

Datum:

Sindikalne centrale razmišljajo o tem ali bi svoje člane pozvale k demonstracijam. Prav ste prebrali. Ne k stavki, k demonstracijam! Zakaj? Ker do stavke nimajo pravice, saj ne branijo nobenih delavskih pravic, ampak se politično vtikajo v davke,” je zadnje poteze sindikalne centrale komentiral Tomaž Štih. Centrala se je namreč odločila, da se, domnevno zaradi pomanjkanja dialoga, umakne iz ESS, po neuradnih imformacijah Večera pa razmišljajo tudi o pozivu k demonstracijam. Se torej sindikate izkorišča za politične cilje?

Sindikalne centrale se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Za to so se odločile zaradi “sistematičnega kršenja pravil o delovanju ESS s strani vlade”, so pojasnile in napovedale, da bodo o razlogih za umik spregovorile na petkovi novinarski konferenci, poroča STA. Reprezentativne sindikalne centrale so namreč že dlje časa opozarjale, da naj bi vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da naj bi vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ESS. Večer je poročal, da predlog sprememb davčne zakonodaje ni prišel na mizo ESS, kar naj bi bila nekakšna kaplja čez rob pri odločitvi sindikalnih central. Pred sestankom predstavniki central niso želeli napovedovati nadaljnjih potez, a po neuradnih informacijah naj bi se odločali tudi o tem, da bodo pozvali k demonstracijam.

Predstavniki delodajalcev so nad odločitvijo sindikatov, da se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), razočarani in jo obžalujejo. “Ta odločitev me je izjemno presenetila, kljub temu da je legalna in legitimna,” je za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Dodal je, da predlog davčnih sprememb ravnokar obravnava strokovna skupina v okviru ESS. Spomnil je tudi, da pri zakonu o minimalni plači nikogar ni motilo pomanjkanje dialoga. Glede samega socialnega dialoga v času aktualne vlade pa je pojasnil, da je ta v primerjavi z dialogom pod prejšnjo vlado ves čas potekal v času krize s koronavirusom in je bil nujno prilagojen tem izjemnim razmeram. “Dialog je z nekaterimi ministrstvi potekal bolje, z nekaterimi slabše, a so bili v času izrednih razmer potrebni tudi izredni ukrepi in takšen način delovanja,” je dejal. Odhod obžalujejo tudi na GZS in se zavzemajo za tvorno rešitev nastale situacije.

Član Sveta za debirokratizacijo Tomaž Štih je na Twitterju zapisal, da sindikalne centrale razmišljajo o tem ali bi svoje člane pozvale k demonstracijam in opozoril, da ne gre za stavko, temveč za demonstracije. Pojasnil je, da do stavke nimajo pravice, saj ne branijo nobenih delavskih pravic, ampak se politično vtikajo v davke. “Ob tem pa nobenemu novinarju ali uredniku prevladujočega medija ne bo padlo na pamet opozoriti, da slovenska zakonodaja izrecno prepoveduje politično delovanje v podjetjih; sindikati pa imajo celo zakonsko podlago za organiziranje v podjetjih! Gre za zlorabo sindikalizma,” je Štih še poudaril.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...