Neuspeh Fajonove v Bruslju: Nobena država se ne želi pridružiti Sloveniji pri priznanju Palestine

Datum:

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo po pogovorih na temo bližnjevzhodnega konflikta, ki jih je v nedeljo in danes opravila v Bruslju, vladi priporočila, naj še ta teden zaključi postopke za priznanje Palestine in odločitev pošlje v državni zbor. Kot je povedala, sicer priznanja na zasedanju zunanjih ministrov EU ni napovedala nobena dodatna država.

Tanja Fajon bo na vlado še danes poslala gradivo o poteku nedeljskih pogovorov pod vodstvom Norveške in Savdske Arabije o povojnem obdobju v Gazi in današnjega srečanja zunanjih ministrov unije. V njem bo ministrske kolege seznanila tudi z razvojem dogodkov, povezanih z bližnjevzhodnim konfliktom.
Pri tem je izpostavila odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, da mora Izrael ustaviti vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu območja Gaze, česar pa izraelske oblasti ne upoštevajo, trdi.  “Tako da moje priporočilo vladi bo, da postopke za priznanje Palestine še ta teden izpeljemo do konca in pošljemo sklep v državni zbor,” je povedala Fajon.
                   

Nihče se ne želi pridružiti Sloveniji pri priznanju Palestine
Vlada je postopke sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev o priznanju Palestine v parlament poslala najkasneje do 13. junija. Pri tem si Slovenija prizadeva, da bi se priznanju pridružila še kakšna država članica EU, a se to ni zgodilo.

“Ne morem reči, da je katerakoli druga država napovedala priznanje v prihodnjih dneh,” je o pogovorih v Bruslju dejala Fajon. Bližnjevzhodni konflikt je bil sicer osrednja tema današnjega zasedanja zunanjih ministrov članic EU, na katerem so se jim pridružili tudi kolegi iz petih arabskih držav in generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt. Razprava je potekala v senci napovedi trojice držav, da bodo v torek priznale Palestino, pa tudi petkove odločitve ICJ, da mora Izrael ustaviti operacijo v Rafi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...