Neuspešno kandidaturo za župana Kranja s strani aktualnega ministra za kohezijo Iztoka Puriča financiral kar nekdanji župan Trilar?!

Datum:

Županske kampanje Iztoka Puriča v Kranju lani ni vodila in plačala Stranka Alenke Bratušek (SAB), ki jo Purič zastopa v vladi od odstopa Marka Bandellija (SAB). To je pokazalo ta teden objavljeno poročilo nekdanjega župana Boštjana Trilarja. Iz poročila, ki kaže, da je bila za kampanjo porabljena najvišja dovoljena vsota, ni mogoče ugotoviti, da je za Iztoka Puriča. Ta nikjer ni omenjen. A sklepamo lahko, da gre zanj.

Skrito, da je plačilo za Puriča
Takšno je poročilo, ki ga je spisal nekdanji župan Kranja Trilar:

Čeprav to ne piše, je precej gotovo, da je bilo 11.224 evrov porabljenih za kampanjo zdaj ministra Puriča, ki se mu pa s to vsoto ni uspelo uvrstiti v drugi krog, v katerem sta se v Kranju pomerila poznejši zmagovalec Matjaž Rakovec (SD) in Zoran Stevanović. Purič je z 18,32 odstotka v prvem krogu dosegel tretji rezultat. Najvišja dovoljena vsota za kampanjo v prvem krogu je bila le dobrih sto evrov višja od prijavljene porabe: 11.335 evrov. Trilar za župana sam ni ponovno kandidiral, na volitvah svetnikov pa je nastopil v koaliciji s SAB. Primerjave s stroški drugih kandidatov po državi kažejo, da je bila Puričeva kampanja doslej za kampanjo Borisa Popoviča druga najdražja, a večina kandidatov iz velikih mest še ni poročala. Denar pri Puriču ni zelo učinkoval, 3,1 evra kampanje za dobljenega volivce je relativno slab rezultat. Matej Arčon je z manj denarja v Novi Gorici prepričal precej več volivcev:

Bogato tudi za listo SAB-Trilar
Tudi kampanje koalicija SAB in Trilarjeve Več za Kranj ni vodila in plačala SAB. Financiranje je prevzel Trilar, ki je tudi za to kampanjo porabil le malo manj kot največ dovoljuje zakon: 18.089 evrov. Omejitev je pri 18.136 evrih. Iz poročila za mestni svet je težko ugotoviti, za čigavo kampanjo je denar. Takšno je poročilo:

Od kod jim denar?
Trilar v poročilih za župansko in svetniško kampanjo trdi, da mu nihče ni prispeval več kot eno povprečno plačo. Od kod denar, je povsem nejasno. Trditev, da mu nihče ni dal kaj večjega, ne pomeni, da mu SAB ni primaknil pomembne vsote. Z reformo v času, ko je Alenka Bratušek še vladala, so prepovedali vse prispevke pravnih oseb za kampanje in s tem pomotoma povsem prepovedali tudi, da bi stranke smele skupaj financirati morebitne skupne kampanje. Potem so pa v naglici pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi lahko SLS sofinancirala skupno kampanjo z NSi, to popravili tako, da sme stranka stranki denar za svoj del kampanje nakazati kar na redni in ne na posebni volilni račun. O teh prispevkih se zaradi tega po volitvah ne poroča in ostanejo skriti. Koliko so v SAB dali, bo mogoče ugotoviti iz letnih poročil strank, a to, če je bil denar nakazan letos, šele prihodnje leto. Skupna lista “Stranka Alenke Bratušek in Več za Kranj, Boštjan Trilar” je v Kranju dosegla četrti rezultat. Z 12,18 odstotka so si priborili štiri sedeže v mestnem svetu. Za zdaj ni opaziti, da bi SAB po tem rezultatu dobila dotacije iz občinskega proračuna v Kranju. Razplet v Kranju je bil takšen:

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...