Neverjetno poročanje medijev: Zlatko napadel snemalca Nova24TV, dogodek minil brez večjih incidentov?!

Datum:

Mediji so o dogodku na petkovem protestu poročali precej neobjektivno, pri tem pa celo prikrili, da je šlo za raperja Zlatka. “Eden izmed protestnikov je napadel snemalca Nove24TV in mu poskušal odvzeti kamero,” so dejali v informativni oddaji na RTV ob 13. uri, pri tem pa niso niti malo namignili, da je šlo za njihovega ljubljenca Zlatana Čordića-Zlatka. Na portalu 24ur so v naslovu in uvodu članka celo manipulativno zapisali, da je protest minil brez večjih incidentov. Slovenska tiskovna agencija ravno tako, toda nato so zapisali, da je vseeno prišlo do incidenta. Prav neverjetno!

                   

Že nekaj časa smo priča o tem, kako nekateri mainstream mediji ne poročajo objektivno. Na tokratnem protestu se je Zlatan Čordić-Zlatko na novinarja spravil najprej verbalno, nato pa mu je še izpulil kamero in odvzel, medtem ko so na RTV poročali, da je eden izmed protestnikov napadel snemalca medijske hiše Nova24TV. Ker je šlo za tako očitno dejanje, ki so ga posnele praktično vse kamere in telefoni v bližini, smo naredili prelet nekaterih medijev in ugotovili, da tudi tokrat niso presenetili.

“Eden izmed protestnikov je napadel snemalca Nove24TV in mu poskušal odvzeti kamero,” so dejali v Dnevniku, pri tem pa niso niti malo namignili, da je šlo za njihovega ljubljenca Zlatka. RTV se je z distanco do poročanja o dogodku izognila obsodbi Zlatkovega dejanja, kar lahko tudi pomeni, da so ga na nek način podprli. Glede na njihovo veliko podporo Zlatku v nedeljski oddaji, ko je nastopal z raztrgano masko in s tem podpirali njegov protivladni aktivizem, je odziv javne hiše celo pričakovan. Je pa zelo neetičen. Zato je eden izmed uporabnikov Twitterja še posebej opozoril na to, da se v primeru, če medijska hiša omenjenega dejanja ne bo ostro obsodila, lahko nekoč zgodi nekaj podobnega tudi njej.

https://twitter.com/LukaSvetina/status/1317472376632770566?s=20

Pri tem je poročanje RTV še toliko bolj sporno, saj so na kraju zločina imeli svojega novinarja, ki je video ovekovečil na telefon in posnetek objavil na Twitterju. No, v večerni informativni oddaji so le uspeli omeniti tudi Zlatka v deset sekundnem prispevku. Pri tem seveda niso klicali novinarskih združenj v tujino, kot to običajno storijo v drugih primerih.

Na POP TV celo tako brutalno: Protest minil brez večjih incidentov?!
Nagrado za manipulacijo dneva pa si je nedvomno prislužila največja komercialna televizija POP TV. Na portalu 24ur so celo manipulativno zapisali, da je protest minil brez večjih incidentov?! Take sprevrženosti pa še ne. Poleg nasilnega Zlatka so po Ljubljani hodile tudi manjše organizirane tolpe spornih ljudi, med katerimi je večkrat obtoženi Anis Ličina. Tudi o tem niso zapisali niti besede, zanje je očitno minil le še en dan v obliki nelegitimnega in škodljivega rušenja vlade v času največjega števila okužb.

Image

So pa v opombi pod črto poročali: “Protesta se je udeležil tudi raper Zlatko, ki pa je v nekem trenutku snemalcu novinarske ekipe Nova24TV poskušal iz rok vzeti kamero in od njega zahteval, da izbriše posnetke. Pristopili so policisti, pa tudi več protestnikov. Nekaj časa so se prerivali, nato pa so možje v modrem Zlatka potegnili stran. Protestniki so ob tem pričeli vzklikati ‘Lopovi’,” so zapisali na spletni strani 24ur.

Po mnenju Tviterašev so omenjeno novico mainstream mediji korektno poročali le na Siolu, vsi ostali osrednji mediji pa so o dogodku poročali minorno.

STA: Do incidentov ni prišlo, vendar je prišlo do incidenta?!
Tudi na STA je bilo poročanje o incidentu omejeno, celo kotnradiktorno. V naslovu za zapisali, da so protestniki znova na kolesih, v uvodu pa so zapisali, da ni prišlo do večjih incidentov. Za tiste, ki imajo dostop do članka, pa so lahko v nadaljevanju prebrali, da je prišlo do incidenta. “Na trgu je prišlo je tudi do incidenta. Po poročanju novinarja spletnega portala MMC naj bi bil vpleten raper Zlatko, ki je enemu od snemalcev skušal iz rok vzeti kamero. Po poročanju Nove24TV je šlo za njihovega snemalca. Posredovali so policisti. Po incidentu jim je skupina vzklikala, da so lopovi,” so zapisali na STA.

Medtem ko se je v Izoli zgodil cel incident s strani RTV, kjer naj bi jih napadli podporniki vlade, pri tem pa ni bilo enega dokaza, so za promocijo tega porabili ogromno energije. Nasprotno pa dvojna merila obstajajo za njihove ljubljence, ki izvajajo nasilje nad novinarji, dejanja pa kljub dokazom niso sposobni obsoditi.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...