New Yorku se dogaja pravi eksodus kot posledica cvetočega kriminala skrajnih organizacij Black Lives Matter ter Antifa in pandemije

Datum:

New York je od marca naprej zapustilo kar okoli 300 tisoč gospodinjstev. Razlog za to gre iskati v zaprtosti mesta zaradi pandemije covida-19 in vse bolj cvetočega kriminala, ki se je razbohotil s protestih skrajnih Black Lives Matter in Antifa. 

V New Yorku se je skoraj 300 tisoč tamkajšnjih gospodinjstev (preko 295 tisoč) odločilo zamenjati svoj naslov. Navedeno število je število prošenj za menjavo naslova. Meščani tega ameriškega velemesta tako masovno zapuščajo pet tamkajšnjih velikih četrti, kot je zabeleženo med 1. marcem in 31. oktobrom. Podatki so vključevali zgolj selitve v okrožja, v katerih je bilo oddanih enajst ali več zahtev, okrožja z manjšim številom prošenj za naselitev sploh niso všteta. Vsaka zahteva za spremembo naslova pa se običajno nanaša na celotno gospodinjstvo in ne zgolj na posameznike, zato je število dejanskih selitev bistveno višje od števila prošenj kot takšnih, poroča RT.

Lokalna pošta je samo med marcem in julijem zabeležila skoraj 245 tisoč zahtev za spremembo naslova, leto poprej pa 101 tisoč. Za eksodus se obtožuje že omenjeno pandemijo novega koronavirusa, gospodarske težave, naraščajoče število kriminalnih dejanj in težavne vzgojno-izobraževalne ustanove. Ob tem je potrebno omeniti še zastrašujoč podatek, in sicer da je v zvezni državi New York preminilo že preko 33 tisoč oseb zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom, kar to zvezno državo postavlja v sam vrh med vsemi ameriškimi zveznimi državami. V samem velemestu so zabeležili preko 24 tisoč smrtnih žrtev zaradi omenjenega virusa. Prav tako je bilo v nekoč tako živahnem ameriškem mestu nekaj najhujših gospodarskih zapor v celotni državi, zaradi česar je posledično prenehalo poslovati na tisoče restavracij, trgovin in drugih podjetij.

New York je postal mesto duhov.

Gre tudi za enega izmed velikih ameriških mest, ki so ga dodobra pretresli izgredi skrajni levičarski organizaciji Black Lives Matter in Antifa, ki sta se razplamteli po smrti črnca Georgea Floyda pred meseci. Anketa, ki jo je izvedel Manhattan Institute med 13. julijem in 3. avgustom letos kaže, da je kar 44 odstotkov Newyorčanov, ki so letno ustvarili preko 100 tisoč dolarjev prihodkov razmišljalo o tem, da bi po marcu zapustilo to velemesto. Skoraj dve tretjine pa je bilo prepričanih, da verjamejo, da je aktualno stanje v tem velemestu, “nova normalnost” za ta kraj. Anketiranci so obenem še priznali, da se je kakovost njihovega življenja poslabšala, zadovoljstvo z mestom pa je manjše za polovico. Pravilo o ponudbi in povpraševanju prav tako kaže na rastočo željo po zapuščanju tega ameriškega velemesta. Tako je najem 20-metrskega tovornjaka U-Haul, ki bi 4. decembra potoval iz New Yorka v Nashville v državi Tennessee, stal 2.153 ameriških dolarjev. Za isto pot, isti dan, pa bi v obratni smeri, za najem porabili “pičlih” 677 ameriških dolarjev ali manj kot tretjino najemnine, kot če bi s takšnim tovornjakom želeli zapustiti New York.

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo poskuša zaman privabiti bogate Newyorčane, da bi se vrnili v velemesto
V tem velemestu pa je prav tako močno v porastu število kriminalnih dejanj, ki je med januarjem in septembrom znašalo 344 umorov, s čimer je preseglo skupnih 335 umorov iz leta 2019, pri čemer so v letu 2020 ostali še trije meseci. Poleg tega se je število strelskih obračunov povečalo kar za 94 odstotkov. Podatki prav tako kažejo, da se je preko 13 tisoč gospodinjstev preselilo v tri okrožja na Floridi, skoraj devet tisoč pa v Los Angeles. Guverner Andrew Cuomo, si je sicer neuspešno prizadeval, da bi bogate prebivalce New Yorka pripravil k vrnitvi nazaj v to velemesto, a zaman. Oktobra je bilo tako prostih kar več kot 16 tisoč stanovanj v Manhattnu, kar je največ v zadnjih 14 letih. A kljub temu Cuoma to ni prepričalo, da ne bi uvedel novih omejitev povezanih s pandemijo novega koronavirusa. Tako je v sredo izdal prepoved zbiranja za več kot deset ljudi, in sicer po domovih, za bare in restavracije pa velja, da se morajo zapreti ob 22 uri.

Nasilni izgredi v ZDA, ki sta jih zakuhali skrajni levičarski BLM in Antifa. (Foto: epa)

Središče New Yorka zadnje čase spominja na prizore iz postapokaliptičnega filma. Po pričevanjih nekdanjih meščanov ni pričakovati, da se bo stanje spremenilo. Ne tokrat. New York je mesto, ki si je opomoglo po vsaki katastrofi, a tokrat so se znašli v času katastrofe, ko je internetna povezava dovolj hitra, da je delo na daljavo postalo realnost. Na spletu so zaokrožili posnetki vožnje po Manhattnu, osrednjem delu mesta New York, ki je prazno. Trgovine so zaprte, poslovni objekti so zabarikadirani, mesto sameva. Z drugimi besedami, umira na obroke.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...