Ali ugrabitelji Mirka Moravca prihajajo v Azilni dom na Vič? Obramba od sodišča zahteva oprostitev treh mladih ilegalnih migrantov

Datum:

Sojenje trem mladim ilegalnim migrantom, ki so letos 8. maja v vinogradu v Cerniku v Beli Krajini ugrabili 79-letnega domačina Miroslava »Mirka« Moravca in ga kar šest ur vozili v prtljažniku po Sloveniji, bi se po napovedih lahko začelo že v času t.si. sodnih počitnic, a usoda treh ilegalcev, 25-letnega Maročana Abdkarima Kadfeja in dveh 18-letnih Alžircev Abidija in Oubija Boutrida, ostaja velika neznanko. Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je zaradi ugrabitve 79-letnega Belokranjca zoper tri tuje državljane junija vložilo obtožbo zaradi kaznivih dejanj ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. A vse od objave zgodbe v medijih so se vrstili pritiski levičarskih aktivistov naj se o zgodbi ne poroča kot o ugrabitve, saj da naj bi bila zadeva zrežirana. Novinarka RTV Eugenija Carl je šla celo tako daleč, da se je iz ugrabitve na svojem profilu na Facebooku odkrito norčevala in namignila, da je bila ugrabitev zrežirana in da je Moravec vse skupaj zaigral. Zdaj obramba treh migrantov pričakuje, da bodo moške spustili iz pripora in jih varno namestili v – Azilnem domu na Viču.

Kot je poročal časopis Delo, sicer mora novomeško višje sodišče najprej odločati o ugovorih zoper obtožnico, ki so jih vložili njihovi zagovorniki. Ti so med drugim predlagali tudi odpravo pripora in namestitev v azilni dom Naj spomnimo; trojica se je v priporu znašla tako zaradi ponovitvene nevarnosti kakor tudi zaradi begosumnosti. Vsi trije so bili v svoji domovini brezposelni in brez poklica, le najstarejši je bil kmetovalec, je še pisalo Delo.

Trenutno je sicer trem ilegalnim migrantom, ki so z ugrabitvijo Mirka Moravca dodobra prestrašili Slovence, ki živijo ob južni meji s Hrvaško, pripor podaljšan do 5. septembra letos, obtožnica, ki jo je vložili državno tožilstvo, pa seveda še ni pravnomočna, zato ostaja pričetek datuma sojenja neznanka. Bo pa po poročanju časopisa Dela takoj po pravnomočnosti obtožnice razpisan predobravnavni narok, saj se v skladu z določili zakona o sodiščih priporne zadeve štejejo kot nujne zadeve, v katerih se naroki opravljajo tudi v času sodnih počitnic.

Prvorazrednost? V Sloveniji v preteklosti sodišča že oprostila migrante kljub nezakonitim dejanjem
Trem ilegalnim migrantom zaradi ropa in ugrabitve grozi do 10 let zapora. V obtožnici je namreč jasno zapisano, da so na dan ugrabitve Moravcu najprej grozili z nožem in ga nato zvezali z vrvjo in lepilnim trakom, nakar so ga zaprli v prtljažnik in šest ur tavali z njim po Sloveniji, preden so ga na prostost izpustili v bližini italijanske meje. Moravec se je zatekel v bližnje naselje, potrkal na vrata ene izmed bližnjih hiš, od koder so na pomoč poklicali policijo. Ta je po poročanju medijev s tremi mladimi migranti pred tem že imela opravka, saj jih je ujela pri nezakonitem prečkanju državne meje v Adlešičih in jih vrnila hrvaškim organom.

Da bi utegnilo sodišče slediti obrambi treh migrantov, se sicer bojijo poznavalci podobnih primerov, ko se na sodni klopi kot kriminalci znajdejo ilegalni prišleki iz drugih držav. Letos junija smo poročali,  da je afganistanski migrant kljub vlomu v kontejner strelskega društva in povzročitvi škode v vrednosti 500 evrov ostal nekaznovan. Migranti so v Tivoliju junija med sprehodom naši bralki prav tako ukradli mobilni telefon, ki ga je policija pozneje izsledila v Azilnem domu na Viču, a so ženski dali vedeti, da ne morejo storiti ničesar več. O bizarnih primerih, ko so migrante kljub kriminalnim dejanjem oprostili, so pisali tudi v tujini. Demokracija.si je lani razkrila, kako je švedsko sodišče oprostilo migranta, ki je 6-letnemu otroku v baru pokazal penis.

Panika v vladi Marjana Šarca zaradi odločne politike Mattea Salvinija; ali Slovenija veča kapacitete migrantskih domov?
Če bi višje sodišče zares oprostilo tri Moravčeve ugrabitelje, bi skorajda zagotovo končali v Azilnem domu na Viču, kamor njihovo namestitev predlagal tudi obramba. To bi pomenilo, da bi se ugrabitelji lahko prosto sprehajali po naši prestolnici, preden bi skoraj zagotovo spet poskušali pot nadaljevati naprej proti Italiji. A ker italijanski notranji minister Matteo Salvini vladi Marjana Šarca grozi z zaprtjem meja, obstaja bojazen, da bodo trije mladi migranti skupaj z več tisoč drugimi ostali ujeti v slovenskem migrantskem žepu.

V Azilnem domu na Viču je zaradi migrantskega nasilja zelo pestro; v zadnjih mesecih je morala večkrat posredovati tudi policija. Foto: Nova24TV.

Da se tega bojijo tudi v vladi, pravijo naši zaupni viri znotraj Azilnega doma na Viču. Policija naj bi nakupovala vse več opreme, delavci v azilnih domovih so bili poslani na Logatec meriti razdaljo med kontejnerji. Država se pripravlja na povečanje migrantskih kapacitet. Po naših informacijah namreč vlada na Ministrstvu za notranje zadeve panika, saj se bojijo Salvinijevih ukrepov, ki bi bile lahko za Slovenijo usodne. Ne izključuje se niti možnosti, da bi se v Sloveniji eskaliralo migrantsko nasilje, kar se je zgodilo v Bosni in Hercegovini.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Grčijo sta v razmiku minute stresla dva močnejša potresa

Danes zjutraj sta Grčijo prizadela dva močna potresa, močnejša...

Politična analitika: Gre za njeno nesposobnost, ne za to, da je tujka

Včerajšnja interpelacija Emilije Stojmenove Duh ni postregla z njenim...

Na veliki petek se spominjamo Kristusovega trpljenja in križanja

Danes obeležujemo veliki petek, dan ko se spominjamo Jezusovega...