Ni šala: Informatiki Gen-I nameščali operacijske sisteme za 39 razdeljenih računalnikov

Datum:

39 od 13 tisoč računalnikov, ki so jih na ministrstvu za digitalno preobrazbo uspeli razdeliti, je po naših informacijah dobilo operacijske sisteme, naložene na državni družbi Gen-I. 

Premier Robert Golob je v odgovarjanju na poslanska vprašanja na začetku tedna zavrnil očitke o nesmotrnem nakupu računalniške opreme v pristojnosti ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh, čeprav se pred nakupom sploh ni vedelo, kdo bodo upravičenci kupljenih računalnikov. Tem pa teče garancijski rok, najem skladišča pa davkoplačevalce mesečno udari po žepu za skoraj 2.500 evrov. Poleg tega teče debata, kdo se bo po pričetku razdeljevanja računalnikov lotil nalaganja programske opreme, kar bo predstavljalo velikanski denarni strošek in operativni problem.

Z ministrstva na državno podjetje
Golobovi so problem programske opreme za 39 računalnikov rešili na res nenavaden način. Z ministrstva za digitalno preobrazbo so jih pred razdelitvijo občinam dali kar na Golobovo nekdanje podjetje Gen-I, kjer je inštalacijo operacijskega sistema in antivirusne zaščite naložila služba informatikov na Gen-I.

Omenjene informacije s tem mečejo slabo luč na že tako neorganizirano delovanje državne uprave. Ob tem nihče več ne more trditi, da naša država deluje. Smo sredi kaosa, ki se bo le še poglabljal in tovrstnih zgodb bo z vsakim dnem vlade Roberta Goloba vse več.

Računalniki bodo Stojmenovo Duh stali ministrskega položaja
Ministrica Stojmenova Duh, zoper katero so v največji opozicijski stranki SDS napovedali interpelacijo, je, potem ko so na vladi sprejeli predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se naj bi končno le določilo podlago za razdelitev računalnikov, napovedala, da naj bi bili računalniki razdeljeni enkrat spomladi. Kot je dejala, bo razdeljevanje prenosnikov potekalo po sistemu “kdor prej pride, prej melje”, ob tem pa je dodala, da bodo “nanje namestili odprtokodni operacijski sistem in antivirusni program, kar bo stalo približno 25 evrov na kos”. Pri tem ni izrecno izpostavila, kdo naj bi za to poskrbel.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...