Norveški feministki grozi do tri leta zapora, ker je izjavila, da “moški ne more biti lezbijka”

Datum:

Norveški umetnici grozi do tri leta zapora zaradi domnevnega sovražnega govora, potem ko je rekla, da moški ne more postati lezbijka. Pred tem je bila s strani iste osebe sovražnega govora zaradi enostavnega “navajanja dejstev” obtožena tudi norveška feministka, ki je prav tako v postopku preiskave. V enem od svojih intervjujev pa je dejala, da ji “zapor grozi, ker je navajala biološka dejstva, moški ne more biti ženska”.

                   

Tonje Gjevjon, ki je sicer lezbična režiserka in igralka, je bila 17. novembra obveščena, da je v preiskavi zaradi izjave na Facebooku, ki se je nanašala na vidno predstavnico norveške transaktivistične skupine Foreningen (FRI) Christine Jentoft. Jentoft je transspolna ženska, ki se pogosto imenuje kar “lezbična mati”, pred tem pa je zaradi podobne po njenem mnenju “transfobične” izjave že obtožila norveško feministko Christine Ellingsen, ki je zdaj prav tako v postopku preiskave. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do treh let zapora.

Domnevno sporna izjava, zaradi katere je Gjevjonova zdaj v postopku, je bila objavljena na Facebooku, kjer je med drugim pisalo: “Za moškega je prav tako nemogoče postati lezbijka, kot je za moškega nemogoče zanositi. Moški so moški ne glede na svoje spolne fetiše.” Izjava je bila namenjena Transaktivistki Jensoftovi, ki jo je zato tožila. Gjevjonova je dejala, da je svoje sporočilo na Facebooku namenoma objavila, da bi opozorila na norveške zakone o sovražnem govoru.

Transaktivistka Christine Jensoft (foto: Facebook)

Norveška je leta 2020 razširila svoj kazenski zakonik
Norveški parlament je v namreč leta 2020 razširil svoj kazenski zakonik, ki od leta 1981 ščiti geje in lezbijke, in prepovedal sovražni govor proti transspolnim osebam. Ljudem, spoznanim za krive sovražnega govora v skladu z omenjenim kazenskim zakonikom, pa grozi denarna kazen ali zapor do enega leta za zasebne pripombe, za javne komentarje pa največ tri leta zapora. Norveška je ena najbolj liberalnih držav v Evropi za LGBT+ osebe, ki je leta 2016 omogočila trans osebam, da zakonito spremenijo spol brez zdravniške diagnoze. Kljub temu pa letno poročilo mednarodnega združenja ILGA-EU za leto 2022 poroča o naraščanju sovražnega govora proti LGBTQ skupinam.

To je že druga, ki jo Jensoftova toži zaradi “sovražnega govora”
Norveški feministki Christini Ellingsen grozi kazen do treh let zapora, ker je izjavila, da moški ne morejo biti lezbijke ali matere. Feministično aktivistko in zaposleno v organizaciji Women’s Declaration International (WDI) na Norveškem preiskujejo zaradi obtožb o domnevno sovražnih tvitih, ki jih je objavila med februarjem 2021 in januarjem 2022. Namenjeni naj bi bili Jentoftovi, predstavnici norveške transaktivistične skupine Foreningen (FRI). Preglejujejo tvite, kot so na primer: “Ti si moški. Ne moreš biti mati.” Ellingsenova je za tuje medije povedala, da amandma spodkopava svobodo govora in izražanja v državi, medtem ko tudi za Gjevjonovo ni prvič, da je javno govorila o kontroverznih temah v zvezi s spolom in pravicami žensk. “Ne moreš braniti žensk, če ne znaš definirati, kaj je ženska,” je dejala Ellingsenova, ki je v oddaji za FoxNews povedala, da ji grozi do tri leta zapora, ker se sklicuje na biološka dejstva, dokazljiva dejstva, ki so splošno znana.

Lani se je Gjevjonova zaradi tematike o spolu že soočila z norveško ministrico za kulturo Anette Trettebergstuen, ki je Gjevjonovi očitala, da ne razume spolne identitete in da so njena tolmačenja napačna, ta pa ji je na to odvrnila, da “verjame, da je absolutno nujno postaviti biološki spol kot osnovo v vseh kontekstih, kjer ima spol pravni, kulturni ali praktični pomen, in da ima enačenje spola s spolno identiteto škodljive, diskriminatorne posledice za ženske in dekleta – zlasti lezbijke,” je izjavila, piše Reduxx. Ministrica namreč podpira teorijo o več spolih, zdi se ji pa nerazumljivo, kako, da je nekateri ne.

Bo ministrica za enakost ukrepala?
“Ali bo ministrica za enakost zdaj ukrepala, da bi zagotovila zaščito človekovih pravic lezbijk, in ali bo jasno povedala, da lezbijke s penisom ne obstajajo ne glede na njihovo spolno identiteto, tako da bo jasno razložila, da ni lezbijk s penisom in da moški ne morejo biti lezbijke ne glede na njihovo spolno identiteto? Bo počistila zmešnjavo spolne politike, ki jih je za seboj pustila prejšnja vlada?” se po poročanju New York Timesa sprašuje norveška umetnica.

Norveška kulturna ministrica Anette Trettebergstuen (D) nima razumevanja za tiste, ki pravijo, da sta spola samo dva (foto: Facebook)

Prva obtožba zaradi diskriminacija zaradi spolne identitete na Norveškem je bila vložena leta 2018. Takrat se je transspolna ženska pritožila, da so jo prosili, naj se ne tušira v ženski garderobi športnega centra, poroča feministična organizacije Reduxx. Podobni primeri so se pojavili po vsej Evropi, vključno s Finsko, kjer je primer verske svobode povzročil porast napetosti med svobodo govora in zagovorniki LGBTQ.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...