Nov KUL poraz: Dikaučič ostaja minister

Datum:

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMČ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji. “Čestitke ministru Marjanu Dikaučiču za prestano interpelacijo. Opozicija se nas, brez tehtnih argumentov loteva z vsemi sredstvi. Pozabljate pa, da nas to le še bolj krepi in povezuje!” pa so v SMC proslavili današnji uspeh.

Pričakovanje predlagateljev interpelacije proti ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču, da bodo na svojo stran dobili tudi druge poslance državnega zbora, se je izkazalo za zgrešeno. Z 42 glasovi so zbrali popolnoma enako število glasov kot proti ministrici za izobraževanje Simoni Kustec.

So pa pred glasovanjem v Levici sporočili, da bodo v poslanski skupini zaradi dveh okužb z novim koronavirusom predlagali preložitev glasovanja. Predsednik DZ Igor Zorčič je po posvetu z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da glasovanje ne bo prestavljeno. Pred sprejetjem odločitve je povedal, da se postavlja vprašanje, če je mogoče zagotoviti, da poslanca v četrtek opravita glasovanje. Sedaj je jasno, da kljub udeležbi in glasovanju dveh manjkajočih poslancev Levice, interpelacija ne bi bila izglasovana, saj so KUL zmanjkali kar štirje glasovi.

V čakalni vrsti za interpelacije sta tako še ministra Aleš Hojs in Andrej Vizjak.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...